10 Adımda E-Ticaret SEO Rehberi

10 Adımda E-ticaret SEO Rehberi

E-ticarete yeni atıldıysanız ve müşterilerinizin sizi Google üzerinden yaptığı aramalar ile bulmasını ve satışlarınızı arttırmak için e-ticaret sitenize bir takım SEO çalışmaları yapmalısınız.

Organik trafiği sitenize çekmeye yardımcı olacak bütün e-ticaret SEO tekniklerini sizler için bu yazımda inceledim. Küçük bir işletme sahibiyseniz, 10 adım stratejisini uygulayarak internette işletmenizi büyütmenin yolunu bu kılavuzda bulabilirsiniz.

Veya bir e-ticaret firmasının SEO çalışmalarını yürütmeyi hedefliyorsanız, etkili yöntemlerle trafiği arttırabilir ve yatırımın getirisini firma sahiplerine kanıtlayabilirsiniz. Hadi adım adım satış arttırma yöntemlerini öğrenmeye başlayalım.

SEO Uyumlu E-Ticaret Sitesi Yapmak Neden Önemli?

Her ne kadar e-ticaret günümüzde çok ciddi kâr oranlarına sahip olsa da, aynı zamanda rakipler de artıyor ve yeni firmalar sektöre girmeye başlıyor. Google’ın optimizasyon algoritmaları ise düzenli olarak değişiyor. Bu nedenle e-ticarette SEO yapılmadığı sürece sıralama ve dolayısıyla müşteri kayıpları yaşanıyor.

Müşterilerinizin, satışını gerçekleştirdiğiniz ürün veya hizmeti bulmalarını sağlamak için yaptıkları arama sonucunda en üst sırada yer almalısınız. Çünkü bu grupta yer alan kullanıcıların hedef kitlesi bellidir. Örneğin boya satın almak isteyen bir kişi, arama motoruna elbise dolabı için boya yazdıktan sonra ilk gelen e-ticaret sitesini ziyaret eder.

Fiyatı makul bulursa ve ürünü beğenirse, alışverişini burada tamamlar. Bundan dolayı e-ticaret siteleri için SEO daha yüksek gelir elde etmek için kesinlikle yapılması gereken bir çalışmadır.

E-Ticaret Sitesi için SEO mu Yapmalıyım, Reklam mı Vermeliyim?

Çoğu e-ticaret sitesi SEO çalışması yaptırmadan direk olarak pazarlama kampanyaları düzenlemektedir. Bu nedenle arama motorlarını dikkate almazlar ve optimizasyon yapmaya gerek duymazlar. Güvenceleri Google Ads ve sosyal medya reklamlarıdır. Bunlar elbette pazarlamada başarıya ulaşmak için güzel tanıtımlardır. Ancak SEO uyumlu e-ticaret sitesi yapmak, kesintisiz yüksek dönüşüm sağlayan bir trafik elde etmek için daha verimlidir.

Çünkü pazarlama kampanyaları ile yola devam etmek, sürekli gelir akışı ve ilgi gerektirir. Oysa e-ticarette SEO önceden yapılan bir çalışmadır. Sıralamaya girdikten sonra düzenli aralıklarla güncellemeler yapılarak, tekrar eden masraflar ve uğraşlar olmadan satış yaparsınız. Kısacası kesintisiz yüksek trafik için SEO çalışmaları kaçınılmaz bir hâle geldi.

E-Ticaret Siteleri için SEO Doğru Biçimde Nasıl Yapılır?

Ürünleriniz İçin Doğru Anahtar Kelimelerin Araştırmasını Yapmak

E-ticarette SEO nedir, hedeflenen kelime için en iyi sonucu yaratmaktır. Bu nedenle öncelikle e-ticaret siteleri için anahtar kelime ve pazar araştırmasıyla başlar. Eğer onca hazırlık ve paranın boşa gitmesini istemiyorsanız, hedef pazarınızı çok iyi tanımalı ve bilgi toplamalısınız.

Bunun için geniş bir kelime yelpazesi oluşturun ve Google Keyword Planner gibi aracılar kullanarak daha fazla anahtar kelimeye erişim sağlayın. SEO çalışmaları yaparken, amacınız yerli pazarlar ise SEMrush ve Workdtracker kullanmaya özen gösterin. Eğer YouTube odaklı çalışacaksanız, mutlaka YouTube Keyword Tool’dan da faydalanın.

Anahtar Kelimelerinizi Rakiplerle Karşılaştırın

Arama motoruna anahtar kelimenizi yazdıktan sonra ilk sıralarda yer alan rakiplerinizi inceleyin. Kategori ve ürün sayfaları, sizi potansiyel anahtar kelimelere götürebilir. İsterseniz bu işlemi Ahrefs kullanarak 10 dakikadan daha kısa sürede tamamlayabilirsiniz.

Rekabetçi araştırma konusunda oldukça iyi bir araçtır. Ahrefs’teki Content Gap bölümünü kullanarak, rakiplerinizin sıralamada olduğu ancak sizin sitenizin sırada yer almadığı tüm kelimeleri öğrenebilirsiniz. E-ticaret siteleri için SEO çalışması yaparken bu harika bir kolaylık değil mi?

Ziyaretçilerinize Başarılı Bir Site Mimarisi Sunun

En etkili e-ticaret SEO teknikleri arasında yer alan bu üçüncü adıma çok önem vermelisiniz. Çünkü sitenin basit bir arayüze sahip olması, mobil destek sunması, tasarımın ölçeklenebilir olması, menüde kategoriler arasında üç tıklamadan fazlası olmaması, ürün sayfalarında alaka düzeyi yüksek sayfalarında yer alması e-ticarette SEO başarısına ulaşmak için oldukça önemli noktalardır.

Sitenin tasarımı ve yapısı konusunda sizin ayrıntılı bilginiz yoksa uzman bir web tasarımcıdan destek alabilir; site mimarisini, bağlantı yapılarını sağlam kurmasını isteyebilirsiniz. Sonuçta bu bir e-ticaret sitesi olacak ve bağlantıların, sayfa yapılarının düzgün gözükmesi kullanıcıya hata vermemesi çok önemli.

Ürün Sayfalarınızı Optimize Edin

E-ticarette SEO çalışması yaparken, ürün sayfalarında içerik problemleri olmaması, özellikle başlık kısmının anahtar kelime ve kullanıcı deneyimi açısından zengin olması önemlidir. Aynı zamanda mükemmellik için dahili linkleme ağacı da geliştirilmeli ve bu şekilde site arama motorlarına daha uygun hâle getirilmelidir.

Blog Oluşturun ve Anahtar Kelimelerinizle Alakalı İçerikler Girin

Sayfa içi SEO çalışmaları yalnızca ürün ve kategori sayfaları ile kısıtlı değildir. Blog içerikleri de bir o kadar önemlidir. Fark ettiyseniz bazı aramalarda, sonuçlar sayfasının en üstünde bulunan ve kullanıcının sorusuna anında cevap olabilecek niteliğe sahip kısa bir metin yer almaktadır. Belirli bir sorguyu yanıtlayan bu özel kutu genellikle blog kaynaklı bir URL içerir.

Siteniz için yine tasarımsal olarak kolay gezinmeye uygun bir blog oluşturmalısınız. Ürünlerinizle alakalı kapsamlı bilgi veren içerikler oluşturmalısınız. Anahtar kelimelerinizi ve kombinasyonlarını bu içeriklerde kullanarak, ziyaretçiye aradığı yanıtı verme şansınızı da yüksek tutmalısınız. E-ticaret sitenize dönüşümler için kategori ve/veya ürün sayfalarınıza iç linkleme yapmalısınız.

Yapılandırılmış Verilerin Çalışma Şeklini Anlayın

Arama motorlarının, ziyaretçilere daha kapsamlı sonuçlar sunmasını sağlamak istiyorsak bunu yapmamızın en iyi yollarından biri yapılandırılmış veri kullanımıdır. Öncelikle Schema biçimlendirme kodlarını, e-ticaret sitenize yerleştirin. Ardından ürün şemasını kullanarak, ürünleriniz hakkında stok durumu ve fiyat gibi detayları girin.

İkinci olarak değerlendirme şemasını kullanın. Sitenizin arama sonuçlarında kullanıcı değerlendirmeleri ile ön plana çıkması, olası satışları arttırabilecek en önemli etkenlerden biridir. Aslında Schema tarafından desteklenen pek çok biçimlendirme türü mevcut. Fakat bu iki şemayı kullanmanız SEO uyumlu e-ticaret sitesi yapmak için yeterlidir.

Satış Dışı Ürün Sayfalarınız İçin Arama Motoru Dostu Sayfalar Kullanmaya Özen Gösterin

E-ticaret siteleri için SEO nasıl yapılır sorusuna yanıt verirken, bazı ürünlerin zaman zaman satış dışı kalmasının karşılaşılabilecek bir durum olduğunu unutmuyoruz. Stokta ürün kalmamış ve yeni parti alımı yapılmayacak olabilir, satışından vazgeçilmiş olabilir veya üretimi durdurulmuş olabilir. Böyle bir durumda sayfayı tamamen silmek yerine ürünün sayfasını, benzer ürün sayfalarına 301 ile yönlendirebilirsiniz.

Ürünün stok dışı kaldığını belirterek sayfayı aktifte tutabilirsiniz. Veya arama motorlarının dizininden kaldırılmasını istiyorsanız 404 sayfası oluşturabilirsiniz. Seçim tamamen size kalmış ancak ürün geçici olarak temin edilemiyorsa, sayfayı ortadan kaldırmak veya yönlendirmek iyi bir seçenek değildir. Ürün sayfaları için e-ticaret sitesi SEO çalışması yapılırken bu unutulmamalıdır. Ürünün temin süresini belirtmek, ön sipariş imkanı vermek ve benzer ürünleri sunmak daha iyi bir yöntemdir.

Site Hızını Optimize Edin

E-ticarette kullanıcı deneyimi demek, aynı zamanda hızlı açılan bir site demektir. Bu uzun zamandır arama motorlarının en çok önemsediği konulardan biridir. Hem anasayfanızın, hem de alt sayfalarınızın hızla yüklenmesi için gerekli optimizasyonları yapın. Ürün görsellerinden JavaScript betiklerine kadar her unsuru analiz edin. Bu konuda bilginiz yoksa sayfa hızı optimizasyonu yapan uzmanlara danışın. Site hızınızı ölçerken WebSite Auditor, Google PageSpeed ve GTMetrix gibi araçlar kullanabilirsiniz.

Sitenizi İşaret Eden Bağlantıları Kontrol Edin

E-ticaret siteleri için SEO nasıl yapılır konusunda sona doğru yaklaşırken bir diğer adım geri bağlantılarınızı kontrol etmektir. Bunu Ahrefs gibi backlink profilinizi analiz eden araçlardan yararlanarak kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz. Analiz sonucunda üç şeye çok dikkat etmelisiniz. Kırık linkler, bağlantı metni ve kalitesiz siteler. Bağlantı metinlerinde iyi bir çeşitlilik görüyorsanız, etki alanı derecelendirmesi yüksek yerlerden link almışsanız ve bağlantı verilen sayfalar hala aktifse her şey yolunda demektir.

E-Ticaret İçin SEO Çalışması Yaptıktan Sonra Takipte Kalın!

Tüm bunları yaparken, devamlı takipte kalıp sitenizi gözlemlemek de önemli. SEO başarısı için hem SERP, hem Analytics takibi yapabilirsiniz. Genel izleme için SearchMetrics’i, SEO başarısı takibi içinse Positionly sitesini kullanın. Çünkü e-ticaret siteleri için SEO olmazsa olmazdır ve tüm emeği sarf ettikten sonra hepsinin boşa gitmesini istemezsiniz. SEO ile uğraşırken mümkün oldukça keyif almaya ve bunu mecburiyetten yapmamaya çalışın.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim