Kisisel Bakim Notlarim

Hayati boyunca hic bir cilt bakim/makyaj urununu bitirememis biri olarak, facebookta uyesi oldugum cok sahane bir grubun etkisiyle (Gocmen Kuslar Guzellesiyor) kendime ozen gostermeye basladim bir kac ay once. Grupta cok bilgili ve yardimsever uzmanlar var ve daha once hic duymadigim konularda paylasimlar okudum/ ogrendim. Yillar yili kupkuru dedigim ve hep ekstra kuru ciltler icin cesit cesit farkli nemlendirici denedigim yuzum, simdilerde her daim nemli ve yumusacik. Isin sirri ne pahali urunlerde, ne de bir suru farkli urun kullanmakta imis. Cildini kesfedip, ona uyan icerikli urunleri bulmak ve bunu bir rutine koymakmis mesele. 


Sabah uyanir uyanmaz yuzumu sadece suyla yikayip hic kurulamadan hyarulonik asit (HA) suruyorum. HA ciltteki nemi hapseden bir urunmus, gercekten cok farketti, aksam yikayana kadar yuzum hic kurumuyor. Degisik markalarin HA mevcut, su anda The Ordinary’nin HA’ni kullaniyorum ama bundan once kullandigim marka, ne ise yaradigini bilmeden indirimden aldigim, sonra ogrenince duzenli kullandigim Maramara Hyaluron cok daha hosuma gitmisti.

HA’dan sonra goz kremi ve gunes kremi surunce sabah bakimim bitiyor. Bu gune kadar denedigim butun goz kremleri gozlerimi yasarttigi icin hic duzenli kullanmiyordum. Grupta bana bazi iceriklerden uzak durmam tavsiye edildi ve o bilesenlerin yer almadigi bulabildigim en temiz icerikli siradan bir goz kremi ile sikayetlerim bitiverdi. Unlu markalarin antiaging ozellikli pahali kremlerinin cogunda sakinmam gereken icerikler var ve su an kullandigim organik bir markanin sadece goz cevresini nemlendiren bir krem, fazladan bir iddiasi yok. Fakat hic kullanmamaya gore daha iyidir diyerek devam ediyorum ve cok memnunum. 


Gunes kremi meselesine yillardir uzak durdum cunku deniz ve havuz kenarinda bile hic krem surmeyen bir insan yaziyor bu satirlari. Bugday tenli oldugum icin kizarmadan cok guzel bronzlasirim ve kreme pek de ihtiyacim olmaz (tabi ki surmek iyidir ben kendime ozen gostermiyordum). Yuzumuze surdugumuz nemlendiricinin de yaz kis gunes koruma faktorlu olmadi gerekiyormus cunku uva isinlari yaslandiriyormus :p Madem yaslanmaya savas actik hadi sureyim bari dedim :)) Gerci koruma faktorlu olmayan nemlendiricilerimi de bitirme gayretindeyim. Diger yandan bazi doktorlar gunesin zararli olmadigini gunes kremi surmemek gerektigini falan soyluyor ve icimden bi ses onlara hak veriyor. Daha bu konuda ikna olamadim anlayacaginiz, arastirmalarim suruyor.


Sabah rutininden sonra bir de aksam uyku oncesi rutinim var o da soyle. Kopuklu bir temizleyici ile yuzu yikamak (haftada 1-2 gun bu yikama scrub ile yikama oluyor) ve soguk sikim yag ardindan yuz yogasi.


Gecen yil karantina basladiginda, bir jade roller seti almistim. Yaninda Gua Sha tasi ile birlikte gelmisti ve tasin ne ise yaradigini bilmedigim icin hic kullanmamistim. Roller ise birkac kullanimdan sonra buzdolabinda unutuldu (soguk olsun diye dolaba koyuyordum). Bu bir yil icinde yaptigim masaj sayisi 15’i gecmez. Ara ara yuz yogasi masajlari vs goruyordum ama dogru duzgun yapmamistim, ta ki bir gun kutuda duran tasi deneyene kadar. Meger el ve roller masajina gore cok daha kolay ve efektifmis. Subat basindan beri neredeyse her aksam yapiyorum (sadece 3-5 dk) ve cildimde cok olumlu gelismeler oldu. Daha canlandi, goz alti morluklsri azaldi, cizgiler bi nebze hafifledi, elmacik kemiklerimmbelirginlesti...  Bu yuzden roller neyse de mutlaka bir gua sha tasi alin derim. Ben genelde bir video takip etmiyorum, insan yaptikca yuzunun ihtiyacini ve nereye yapacagini anliyor ama instagramda Faceyoga Nihan’dan ilham aliyorum. Bir cok hesap icinde onu en iyi buldum.



Bunun disinda aldigim ancak bir rutine sokamadigim c vitamini serumlari var, biraz daha arastirma yapmam lazim. Bir de her dustan sonra dustan cikmadan islak islak carcabuk tum vucuduma surdugum bebe yagi. Meger benim pammuk gibi cildim varmis da haberim yokmus ahafahdas. Grupta basakcigimin onerisiydi, iki uc kullanimdan sonra muthis farketti. Tabi bebe yagi yerine shower oil’ler de kullanilabilir. Yine islak surulup uzerinize bir su tutuyormussunuz. Dustan ciktiktabbsobra uzun uzun kremlenmeye vakit bulamayanlar icin bu islak yaglanma isi cok pratik.


Yine cok kuru ve yipranmis saclarim icin de bir bakima giristim ancak henuz oturmadi. Onu da ilerde yazarim insallah.


Insan kendine bakim yaptiginda bu surecin, sadece fiziki gorunumune degil ruha da katki yaptigini bu son uc ayda tecrube ettim ben de. Bu yuzden gunde sabah aksam sadece 5 dakika, kendimizi seviyoruz ve iyi hissediyoruz 😉


Sonradan not: biraz once ayni grupta, eskiden cok moda olan tanecikli yuz temizleme urunlerinin (scrub) , mikro ciziklere yol actigi icin kullanilmamasi gerektigini; buna alternatif olarak cikan enzim peeling ve kimyasal peeling urunlerinin tercih edilmesi gerektigini ogrendim. Bu bilgiyi de sizinle paylasayim ama hangisinin daha zararsiz oldugu konusunda henuz emin degilim 😕






Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim