Laptop Touchpad Kapatma/Açma Nasıl Yapılır?

Laptop Touchpad Kapatma/Açma Nasıl Yapılır?

Laptop touchpad kapatma veya açma işlemi ile rahatsız olduğunuz durumdan kurtulun. Kapalı unuttuğunuz touchpadi açamıyor veya touchpad'e elinizin sürekli değmesinden rahatsızsanız makalenin devamını okuyun.


İnternet üzerinden iş yapanlar veya bilgisayar ile haşır neşir olanlar laptop touchpad sorunları ile karşı karşıya gelebiliyorlar. Bu sorunlardan en rahatsız edici olanı yazı yazarken laptop touchpad'inin devamlı elinize değmesi. Bu sorun bazen yazım hataları yapmanıza, hatta programların kapanmasına sebep olabiliyor. Laptop mouse iptal etme işlemi ile bu sorundan kurtulmak ve harici bir mouse ile yola devam etmek mümkün. Laptop touchpad'i kapattıktan sonra acil ihtiyaç durumunda nasıl açacağınıza da yazının sonunda yer verdik.




İlginizi Çekebilir: Windows 10 İnternete Bağlanmıyor Sorunu Nasıl Çözülür?



Laptop Touchpad Kapatma Windows 10 & Windows 7



Her laptop'da fonksiyon tuşu ile laptop touchpad kapatma özelliği bulunmadığı için, bu durum kullanıcıların işlerini rahat bir şekilde yapmasına engel olabiliyor. Eğer dizüstü bilgisayarınızda fn tuşu ile birlikte touchpad'i devre dışı bırakabileceğiniz bir tuş yer alıyorsa(bu genelde F1, F2 ve F3 gibi tuşlar arasında yer alır) en kısa yöntem olarak bundan yararlanabilirsiniz. Fonksiyon tuşu ile kapatmanız mümkün değilse denetim masasına girip bir kaç adımı uyguladıktan sonra touchpad'i devre dışı bırakabilirsiniz. Gelelim Windows 10 veya Windows 7 denetim masasından laptop mouse iptal etme işleminin nasıl yapıldığına;


1. Yöntem

Biz görselde mouse'u gösterdik, bunun sebebi elimizde laptopun bulunmaması ve dolayısıyla touchpad aygıtının olmamasıdır. Sakın fare/mouse yazan bir aygıtı veya bilmediğiniz bir aygıtı devre dışı bırakmayın. Bu durumda fareniz devre dışı kalabilir ve bir daha aktif etmek için epey efor sarf etmeniz gerekebilir.


Laptop Touchpad Kapatma Windows 10 & Windows 7

  • Başlat butonuna basın ve arama kısmına "Aygıt Yöneticisi" yazın.
  • Karşınıza gelen sonuçlardan "Aygıt Yöneticisi" butonuna tıkladıktan sonra, listelenen cihazlar arasından "Fare ve diğer işaret aygıtları" seçeneğine tıklayın.
  • Buradan "Touchpad" yazısı içerisinde geçiren bir aygıta sağ tıklayın ve "Cihazı devre dışı bırak" butonuna tıklayın ve karşınıza gelen uyarıya "Evet" diyin.

2. Yöntem

İkinci yöntem sadece Windows 10 cihazlar için geçerlidir. Touchpad kapatma işlemi için aşağıdakileri uygulayın;
  • Başlat simgesine tıklayın ve sol kısımdaki "Ayarlar" butonuna tıklayın.
  • "Cihazlar" kısmına girin.
  • Daha sonra sol menüden "Touchpad" / "Dokunmatik yüzey" bölümüne tıklayın.
  • Ardından sağ panelde yer alan "Dokunmatik yüzey" seçeneğini pasif konuma getirin.



Laptop Touchpad Açma Windows 10 & Windows 7

FN(Fonksiyon tuşu) ile laptop touchpad açma veya kapatma en pratik yoldur. FN tuşu ile F1, F2, F3 tuş kombinasyonlarını denemenize rağmen başarısız olduysanız aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz. Bu işlemi harici mouse ile yapmanız mümkün değilse, klavyenin TAB, ENTER gibi tuşlarını kullanarak aşağıdaki adımları uygulayın.
  • Windows 10 veya 7 arama kutucuğuna "Aygıt Yöneticisi" yazın.
  • İlk çıkan sonuca tıklayın. Listelenen cihazlardan "Fare ve diğer işaret aygıtları" seçeneğine tıklayın.
  • Pasif durumdaki touchpad'i tekrar açabilmek için aygıta sağ tıklayın.
  • Açılan menüden "Cihazı etkinleştir" seçeneğine tıklayın. İşlemi onayladıktan sonra touchpad aktif olacaktır.

Eğer açılmadıysa "Ayarlar > Cihazlar > Touchpad / Dokunmatik yüzey / Touchpad / Dokunmatik yüzey" kısmını aktif hale getirin.


İlginizi Çekebilir: Windows 10 Bulanık Yazı Sorunu


Laptop touchpad kapatma veya açma için fonksiyon tuşu ile aktif edebileceğiniz ayrı bir tuş olmayabilir. Her seferinde aygıt yöneticisini açmak size zor geliyorsa, bu işlevi yerine getirmek için tasarlanmış üçüncü parti yazılımları da kullanabilirsiniz.



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim