Google Algoritmaları Sıralama Cezaları ve Kriterler

Google Algoritmaları Sıralama Cezaları ve Kriterler

Google Algoritma Güncellemeleri

Google sürekli güncellemeler yapar. Takip ederek uygun şekilde site düzenlemelerinin geri yapılması lazım. Misal bir hafta önce BERT güncellemesi yani yapay zekaya ek güncelleme geldi. Bu güncelleme ile yapay zeka milyonlarca sitede tıpkı bir insan gibi içerik okuyor ve okunan içeriğe anlam katıyor. Sitelerde başlıkları ve alt başlıklara, içeriklere anlam yüklemelisiniz. Şu anda ingilizce dilinde başlandı. Yaklaşık 1 ay içerisinde google tüm dillerde bunu aktif edeceklerini duyurdu. Yani saçma sapan olan başlıklar ve içeriklere sahip olmamalısınız. Anahtar kelime odaklı gereksiz doldurmalar ile anlamsız içerikler yazmamalısınız. Kullanıcılarınıza içerik oluşturmalısınız!

BERT güncellemesi, Rankbrain yapay zekasına destek çıkacak şekilde yapıldı. Zamanla tüm siteleri etkileyeceği Google tarafından bir hafta önce açıklandı. Google "Botlar milyonlarca sistemde bulunan siteleri tarıyor. Taramalar tamamlandığında yeni düzenler oluşacaktır" açıklamasını yapıp ek olarak BERT güncellemesinde sıra düşüşü olarak nasıl etkilenmezsiniz soruna tek cevapı: "Anlamsız olarak anahtar kelimelerle doldurup arama motorlarına yazmış olduğunuz sayfalarda düzenlemeler yapın. Sadece insanlara içerik yazın." diye kısa bir açıklama yaptı.

Backlink Satın Alma

Penguin ile birlikte karşılıklı sitelerin link alış verişleri büyük olasılık ile bu güncellemeye takılmaktır. Yoğun olarak alınmış olan binlerce aşırı backlinkeri tanımlaması ile beraber siteleri matematiksel algoritması karşılaştırır. Siteniz ile alakası olmadığını görür ise; sıra düşürme gibi uygulamalara gider. Eğer ki karşılıklı link değişimleri yapılır ise yine bu geçerlidir. Bu faktör ülkemizde pek uygulanmaz genel itibari ile ama yabancı ülkelerde çokça karşılaşılmaktadır. Link değişimlerini de genel kısa açıklama yapmak gerekir ise: Aynı sektörde bulunan iki site bir araya link vererek, beraber yükselişlerini sağlamakta.

Aşırı Alakasız Backlink Profili

Google Penguin güncellemesinden neredeyse tam manasında verim aldıklarını açıkladı. Bu güncelleme ile web sayfaları tek tek taranarak. Backlinkler inceleniyor. Eğer ki alakasız olarak toplanmış backlinkler bulunur ise siteye sıralama yaptırımı uygulanıyor. Örnek vermek gerekir ise: Siteniz bir finans sitesi ve Türkiye lokasyonlu içerikler yayını yapıyor ise, Siteniz Japon yemek tarifi sitesinden backlink almış ise sıra cezası uygular.

Yinelenen ve Kopya içerik Problemleri

Google Panda ile içerik sorunlara tam anlamıyla giriş yapmıştır. Panda'ya ek olarak gelen Rankbrain ve 1 hafta önce yayınlanan BERT güncellemeleri destek çıkmaktadır. İçerikleriniz başka web sitelerinden alıntı ise, önce Google tarafından tanımlanmış olan site üst sıralarını korur iken, sonraki sitede bulunan ilgili makale ceza uygulama problemleri ile karşılaşabiliyor. Bunlara ek olarak sitenize özgün içerik yazmış iseniz aynı içerikleri ayrı iki sayfada uygulamanız yine arama motorlarına takılmakta, ceza almanıza sebep olabilmektedir.

Kalitesiz İçerik Problemleri

Makalelerinizi oluşturduğunuzda arama motorlarına değil kullanıcılara yazmalısınız. Web sitenizde yayınlamış olduğunuz içerikler yeterli bilgilere sahip değil ise Google tarafından üst sıralara çıkma imkanı sunulmamaktadır. Google tarafından, "Arama algoritmalarımız düzenli çalışmakta ve aynı sektörde ki tüm siteleri karşılaştırarak içeriklerin zenginliği belirlenmektedir." açıklaması bulunmaktadır. Sitenizde alakasız anahtar kelimeler ile süslenmiş arama botları için yazılmış olan bir içerikle yükselmek imkansızdır. İçeriklerinizin hangi konuyu anlatıyor ise tam manasıyla üzerinde sağlam çalışma yapmalısınız.

Otomatik Oluşturulan İçerikler

Bu konu ise genel itibari ile sitelere yerleştirilen konu çekme botları sebebi ile olabilmekte iken Wordpress gibi hazır platformları kullandığınızda ise tema yüklemesi sonrası, hazır temanın içeriklerinizi veri tabanınıza aktarma ile gerçekleşmektedir. Sitede gezinmekte olan botların bu metinleri taraması sitenize sıra bakımından problemler yaşatır.

Meta Etiketleri Kullanımından Kaynaklanan Sorunlar

Meta etiketleri sitenin aramalarda başlığınızın altında gözükmekte olan kısa açıklamalardır. Her sayfanın meta açıklaması ayrı ve ilgili sayfa ile alakalı olmalıdır. Eğer meta etiketlerinizin tanımlanmamış ve ya yanlış tanımlanmış ise site sıralama faktörünü etkileyebilmektedir. 

İçerik Doldurmaya Başvurma

Daha çok yanlış uygulanan SEO uygulamalarındandır. Siteye sadece içerik oluşturmak için makale yazılıp doldurmalar yapılmamalıdır. Bu sadece arama motorlarına yazılmış bir web sayfası olur. Botlar böyle siteleri pek çok kez değerlendirmeye almamaktadır. Sitede anahtar kelimeler üzerinden fazla doldurmalar yapmanız ve yeteri kadar kelime sayısına içerik oranınına çıkmamanız siteleri gezen örümcekler tarafından kolayca algılanabilmektedir.

Heading Etiketlerinin Spam Kullanımı

Her sitenin ana heading başlığı olan H1'lere sahip olması gerekmektedir ve devamı şeklinde olan h2,h3 vb. düzenli şekilde kullanılmalıdır. Ana başlığı tanımlanmamış bir içeriğin alt başlığını açıklayamazsınız. Google H1 kullanımı dikkate almadıklarını açıklaması ile geçmişte bir çok site h1 etiketlerini kaldırma gibi uygulamalara gitmişti bunun üzerine seo şirketleri tarafından bir çok raporlar sunularak hala arama algoritmalarının bu başlıkları kullandığını, kayıtlı olan sitelerden silenlerin etkilendiğini açıklayan detaylı şekilde tablolar açıkladılar. Heading etiketleri en başından belli makalenin başlıklarını belirlemek için kullanılmaktadır. Düzenli kullanılmasında fayda vardır. Yanlış olarak spam şekillerde kullanılması ise zarar getirebilir.

Yapısal Verilerin Spam Kullanımı

Schema.org olarak Google, Bing, Yandex gibi büyük arama motorları ortaklaşa bir site kurdular. Bunun amacı ise sonuç gösterimlerini daha da kolaylaştırmak. Bu veri işaretlemeleri ile sitenizin alakalı yerlerini imleyerek daha kolay bulunabilirliğini sağlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken husus ise blog siteniz var ise yemek tarifleri ile ilgili olan Recipe gibi yapısal verileri ilk sıralarda çıkmak için yanlış yöntemleri kullanmamanız. Bu yine size ceza uygulanmasına neden olabilecektir.

404 Not Found Ulaşılamadı Hatası

Oluşturmuş olduğunuz içerikleri sildikten sonra indexli olunan bu sayfaları yeniden taramak için giren algoritma botları bulunamaz ise tamamı ile zararınıza olacaktır. 301 yönlendirme gibi yöntemler ile gerekli içerik yönlendirmesini yapmanızda fayda vardır.

Site İçi Kırık Bağlantıların Artışı

Bir diğer link yapılandırma hataları arasında bulunmaktadır. Kırık linkler sitenizin aramasını alt üst edebilir. Sitede bulunan kırık bağlantılarınızı araçlar ile denetleyerek düzeltmelisiniz.

Kalitesiz Sitelere Verilen Bağlantılar

Oluşturulan metinlerin ilgili sayfalara nofollow etiketi ile yönlendirme yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Yapacağınız bu bağlantılar sitenizin makalesinin konu ile alakalı olduğuna dair imleme yapmanızı sağlayabilir. 

Robots.txt Problemleri

Arama botları için oluşturulan bir dosyadır. Siteyi nasıl taraması ve nereleri taramaması gerektiğini belirtirsiniz. Misal bir Wordpress kullanıcısı iseniz wp-admin panelini buraya disallow etiketleri ile tanıtarak admin panelleriniz vb. botlara taramamasını belirtir ve indexlenmemesini sağlarsınız. Bunun ile sitenizin güvenliğini sağladığınız gibi yanlış etiketler kullanılması durumunda ise tüm web sayfanızın indexlenmemesine sebep olabilirsiniz. Robots txt üzerinde dikkatli şekilde düzenlemeleri yapmalısınız.

Doğal Olmayan Blackhat SEO Kullanımı

Algoritma mantığını kandırmanız oldukça zordur. Siz kandırdınız sanarsınız ama sadece kendiniz inanırsınız. Bu yapay zekalar sürekli bir bilgi öğrenerek kendilerini geliştirme odaklı oluşturulmuştur. Dahiyane matematiksel algoritmalar kullanan işlemler topluluğudur. Milyarca veriyi işleyerek hepsini günlük olarak karşılaştırırlar. Anahtar kelime yamyamlaştırılması yapılması, alakasız içeriğe link vermeler gibi çeşit çeşit blackhat seo teknikleri bulunmakta. Bun teknikleri kesinlikle sitelerinizde uygulamamalısınız.

Hacklenme ve Saldırıya Uğrama

Pek nadir görülen durumlardan olsa da birçok kez kullanıcılar farkına bile varmayabiliyor. Saldırıya uğramış sitenize zararlı yazılımlar enjekte edilerek spam durumuna düşebilirsiniz. Bu gerekli dosyayı temizlemeniz durumunda Google yeniden bildirim ile değerlendirme talep etmeniz yeterli olacaktır.

Spam Yorumlar

Bu konuda en müzdarip olan platform Wordpress açıkcası. Kişiler backlink kasma hevesleri ile alakasız olarak ilgisiz sitelerden baclink alma peşine düşmekteler. Bu teknik her iki siteyede zarardan başka bir şey getirmiyor malesef. Spam şekilde yorumlar üzerinden link almaya kalkışmayın doğal olun.

Yapılan araştırmalar neticesinde bilgi arayan bilinçli bir kullanıcı sitenin hemen açılmasını istiyor, eğer ki bu açılma 2 saniyeyi aşması durumu gibi problemler yaşar ise, kullanıcı bu siteden hemen çıkıyor. Tabi ki bu da sitenizin hemen çıkma oranı gibi birçok verinizi etkilediği gibi geri sıralara düşmenize sebep oluyor. 

Kötü Kullanıcı Deneyimi

Bir içerik okumak istediğinizde anlaşılır bir arayüz istersiniz. Karşılaştığınız ekranda dağınık bir okunma olur ise, mutlaka bireysel kullanıcı olarak ilginizi çekmez ve siteden çıkarsınız. Kullanıcılara en iyi şekilde deneyim sağlayın. Siteniz güven veren bir tasarıma sahip olsun. Kullanılmayan kod hatası bulunan bir şekilde yapılan tasarımlar malesef ki geri sıraya düşmenizi sağlayabilir.

Yanlış Site Haritası Kullanımları

Site haritalarınız arama kolaylaştırılması yapılması için kullanılan bir dosyadır. Sitenizin bulunulabilliğini kolaylaştırmak istiyorsanız, site haritası dosyanız olmalı ve ayarları doğru yapılmalıdır.

Mobil Uyumluluk Sorunları

Google artık mobil arama üzerine odaklanmış durumda. Mobil uyumlu siteniz olması bu konuda oldukça önemli. Bilgisayarda bir web tasarımına sahip olmanız yeterli olmuyor artık. Sitenizin gerilere düşmemesini istiyorsanız, tamamen mobil uyumlu bir şekilde site tasarlayın.

Rakipler Tarafından Anti SEO Yapılması

İyi niyetli olan insanlar kadar art niyete sahip olan insanlarda bulunmakta. Rakiplerinizin sitesine SEO uygulaması yapan art niyetli kişiler siteniz ile ilgili anti seo uygulaması yapabilir. SEO araçları kullanmanız sitenizi takip etmeniz açısından önemlidir.

Sunucu Kökenli Problemler

Çok kullanıcıya hitap edecek iseniz iyi bir alt yapıya sahip olan sunucuları tercih etmelisiniz. Google algoritmaları her kelimede kaç arama yapıldığını bilir ve buna göre sunucularınızın kaç kişiyi kaldırabildiği gibi verilere sahip olmasından dolayı sıranızı buna göre belirleyebilir. Çok aranma hacmi olan bir kelimede ilk sırada çıkmanız durumunda sunucunuz girişleri kaldıramamasında dolayı çökmeler yaşayabilir. Bu açıdan Google ilgili siteyi gerilere atabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim