Türkiye’de Etkili Olan Yerel Rüzgarlar

 ÜLKEMİZDE(TÜRKİYE’DE) ETKİLİ OLAN YEREL RÜZGARLAR

Blog Hocası sitesi olarak bu yazımda yerel rüzgarlar ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım. Birçoğumuzun bildiği gibi ülkemiz Türkiye kuzey yarım kürede yer alan bir ülkedir. Orta kuşak olarak bilinen bölgede yer alan Türkiye, bulunduğu konumu itibariyle kuzeyden esen rüzgarlar sıcaklığı düşürürken, güneyden esen rüzgarlar ise sıcaklık üzerinde arttırıcı bir etkiye sahip olmaktadırlar. Türkiye’yi daha çok kış veya yaz aylarında etkisi altında alan yerel rüzgarlar kış aylarının çok daha soğuk, yaz aylarının ise çok daha sıcak geçmesine neden olmaktadırlar.

Türkiye’de görülen yerel rüzgarlar kuzeyden üç güneyden de üç rüzgar etkili olmaktadır. Türkiye’yi kuzeyden etkisi altına alan rüzgarlar : Karayel, Yıldız ve Poyraz‘dır. Ülkemizi güneyden etkisi altına alan rüzgarlar ise Samyeli (Keşişleme ), Kıble ve Lodos‘tur. Ülkemizde görülen yerel rüzgarı isim bazında öğrendikten sonra gelin bu rüzgarları daha yakından tanıyalım.

Türkiye'de etkili olan yerel rüzgarlar

SOĞUK YEREL RÜZGARLAR

Karayel : Türkiye’de kuzeybatı yönünde esen bu rüzgar, soğuk kökenli rüzgar arasında bulunur. Yaz aylarında yağmur, kış aylarında ise özellikle Trakya Bölgesi’nde kar yağışı etkisi ile bilinen bir rüzgardır.

Yıldız : Kuzeyden ülkemize doğru esen bir rüzgar olan Yıldız, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde etkisini gösteren bir rüzgardır. Yıldız, kışın sert soğuklara neden olurken yazın ise serinletici bir etkiye sahiptir.

Poyraz : Ülkemizde kuzeydoğu yönünde esen soğuk kökenli rüzgarlar arasında yer almaktadır. Özellikle kış aylarında ülkemizi Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Karadeniz’in doğusunda etkisini gösteren Poyraz, kış aylarında don olaylarının yaşanmasına etkili olmaktadır.

SICAK YEREL RÜZGARLAR

Samyeli(Keşişleme) : Türkiye’de güneydoğu yönünde esen, sıcak kökenli bir rüzgardır. Yaz aylarında etkisi hissedilen Keşişleme, bir çok olumsuz etkiye sahiptir. Bu etkiler arasında sıcaklığın yükselmesine bağlı olarak kuraklığın olmasından çok hissedilmesi, havanın kurumasına ve bunaltıcı bir etkiye sahip olmasına sebep olmaktadır.

Kıble : Türkiye’de güney yönünde esen, sıcak kökenli rüzgarlar arasında yer almaktadır. Ülkemizin güney kesimlerinde etkili olan bu rüzgarlar, yaz aylarında kuraklığın yaşanmasında etkili olmaktadır.

Lodos : Türkiye’de güneybatı yönünde esen, ılık hava taşıdıklarından sıcak rüzgarlar arsında yer almaktadır. Ülkemizde daha çok Akdeniz bölgesinde etkili olmaktadır. Lodos rüzgarlarıyla birlikte genelde yağmurlar oluşmaktadır.

Türkiye’de etkili olan yerel rüzgarları dilim döndüğünce basit bir şekilde anlatmaya çalıştım. Bu rüzgarları size lazım olan yerde kolay bir şekilde hatırlayabilmeniz adına KaYıP SaKaL şeklinde bir şifreleme yaparsanız size lazım olan yerde çok daha kolay bir şekilde hatırlayabileceksiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim