Çin, 2033'te İnsanları Mars'a Götüreceğini Duyurdu

Çin, 2033'te Mars'a ilk insanlı görevi için ve Mars'ta kalıcı olarak yerleşik bir üs kurmak ve kaynaklarını çıkarmak için ilk planlarını açıkladı.

Çin, 2033'te Mars'a ilk insanlı görevi için ve Mars'ta kalıcı olarak yerleşik bir üs kurmak ve kaynaklarını çıkarmak için ilk planlarını açıkladı.

Çin'in gezegene yapacağı ilk misyon için Mayıs ayı ortasında Mars'a robotik bir gezici (rover) indirmesinin ardından, ABD ile Mars'a insan yerleştirme yarışını yoğunlaştıracak iddialı plan ilk kez ayrıntılı olarak ortaya çıktı.

Çin'in İnsanları Mars'a Götüreceği Tarih Açıklandı

Rusya'daki yakın tarihli bir uzay araştırma konferansında konuşan Çin'in önde gelen roket üreticisinin başkanı Wang Xiaojun'a göre, Mars'a insanlı görevler 2033, 2035, 2037, 2041 ve sonrası için planlanıyor. Çin Fırlatma Aracı Teknolojisi Akademisi başkanı Wang'a atıfta bulunan resmi China Space News gazetesine göre, Çin, insanlı misyonlar için potansiyel üsleri incelemeye ve oradan kaynak çıkarmak için sistemler inşa etmeye başlamadan önce Mars'a robotlar gönderecek.

Çin, 2033'te Mars'a ilk insanlı görevi için ve Mars'ta kalıcı olarak yerleşik bir üs kurmak ve kaynaklarını çıkarmak için ilk planlarını açıkladı.

Mürettebatların, yüzeyin altındaki herhangi bir suyu çıkarmak, yerinde oksijen üretmek ve Mars'ta yaşamak için elektrik üretmek gibi gezegenin kaynaklarını kullanabilmesi gerekir. Çin'in ayrıca astronotları Dünya'ya geri döndürmek için teknoloji geliştirmesi gerekecek.

2030'un sonunda, bir gidiş-dönüş görevinin gezegenden toprak örnekleri toplaması bekleniyor. Amerika Birleşik Devletleri uzay ajansı NASA, 2030'da Mars'a bir ekip göndermek ve geri getirmek için çalışıyor.

Wang'a göre, Çin'in Mars planı, Dünya ile Mars arasında giden uzay aracı filolarının yanı sıra büyük kaynakların geliştirilmesini gerektiriyor. Wang, geleneksel kimyasal iticilere ek olarak, uzay aracının seyahat süresini azaltmak için nükleer reaksiyonlar tarafından salınan ısı ve elektrik biçimindeki enerjiyi kullanılması gerekeceğini söyledi. Ona göre Çin, toplam uçuş süresi "birkaç yüz gün" olan gidiş-dönüş yolculukları yapmak zorunda kalacak.

2030 yılına kadar Çin, Ay'ın güney kutbunda bir üs kurmayı ve asteroitlere ve Jüpiter'e robotik keşif gezileri göndermeyi planlıyor. Çin, geçen hafta bitmemiş bir uzay istasyonuna üç astronot gönderdi ve ülkenin 2016'dan bu yana ilk insanlı görevine işaret ederek bir uzay yarışının olası başlangıcını güçlendirdi.

Haberleri kaçırmamak için bizi Twitter, Facebook ve Flipboard'da takip edebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim