Jeff Bezos Uzayın Sınırına Gitti. Peki Bu Onu Astronot Yapar Mı?

Eski Amazon CEO'su sadece 14 saatlik uçuş eğitimi aldı.

Jeff Bezos artık uzayın sınırına ulaştığına göre, bu dünyanın en zengin adamının bir astronot olduğu anlamına mı geliyor?

Jeff Bezos artık uzayın sınırına ulaştığına göre, bu dünyanın en zengin adamının bir astronot olduğu anlamına mı geliyor? 

Amazon'un eski CEO'suna ait uzay uçuşu şirketinin ortaya attığı iddia, bazı uzmanlar tarafından şüpheyle karşılandı.

Bezos'un sahip olduğu suborbital (yörünge altı) uzay uçuşu şirketi Blue Origin, 19 Temmuz'da Twitter'da yaptığı açıklamada, "Astronotlarımız eğitimini tamamladı ve fırlatmaya hazırlanıyorlar" dedi. 10 saatten kısa bir süre sonra, Jeff Bezos ve diğer üç yolcu (82 yaşındaki Wally Funk, 18 yaşındaki Oliver Daemen ve Jeff Bezos'un kardeşi Mark Bezos) Batı Teksas'ta New Shepard roketin fırlatma sitesinden başarıyla fırlatıldı.

Yükselişinin en yüksek noktasında, Bezos'un yolcu kapsülü, bazı bilim insanlarının dünya atmosferinin nerede bittiğini ve uzayın nerede başladığını belirlemek için kullandıkları deniz seviyesinden 62 mil (100 kilometre) yukarısındaki sınır olan Kármán hattını (çizgisini) geçti.

Jeff Bezos artık uzayın sınırına ulaştığına göre, bu dünyanın en zengin adamının bir astronot olduğu anlamına mı geliyor?

Bu karmaşık bir soru gibi görünebilir. Gezegendeki en zengin adam uzaya gitti, bu yüzden bir astronot olmalı. Ancak uzay uzmanları, astronot unvanını kazanmak için bir sınırı geçmekten daha fazlasının gerekeceğini söyledi.

Bir uzay yorumcusu olan Scott Manley, Blue Origin'e yanıt olarak tweet attı. "Unutmayın Wally Funk şu anda uzaydaki herhangi bir astronottan daha fazla uçuş deneyimine sahip." Funk, çeşitli uçaklarda 19.600 uçuş saati kaydetti ve 3.000'den fazla kişiye uçmayı öğretti.

1961 Mercury 13 programı kapsamında astronot olmaya hazırlanan ancak cinsiyeti nedeniyle NASA tarafından uzay uçuşundan dışlanan Funk, uçuş eğitimi almış tek mürettebat üyesi.

Genellikle, bir NASA eğitim programı için başvuru sahibi olarak kalifiyeli olmak için, astronotların bir STEM alanında yüksek lisans derecesine ve iki yıllık ilgili mesleki deneyime veya bir jet uçağında 1.000 saatlik kayıtlı pilot-komuta süresine sahip olmaları gerekir. NASA'ya göre, bu ilk şartı yerine getirdikten sonra, iki yıllık bir temel eğitim kursuna başlamadan önce, bir uzay aracını nasıl yönlendirileceğinden Rus Görev Kontrol Merkezi ile nasıl Rusça iletişim kurulacağına kadar her şeyi öğrendikleri yorucu bir fiziksel değerlendirmeden geçmeleri gerekiyor.

Temel eğitimi geçtikten sonra, NASA astronotları bir göreve atanmadan önce uygunluk açısından değerlendirilir ve uçuşa başlamadan önce hazırlanmaları birkaç yıl sürebilir. Uluslararası Uzay İstasyonu ekipleri, uzayda altı ay geçirmek için iki yıl eğitim almaları gerekiyor.

2017 yılında, NASA'nın 2017 astronot sınıfına 18.000'den fazla kişi başvurdu, ancak eğitim için yalnızca 12 kişi seçildi.

Buna karşılık, Blue Origin uçuş direktörü Steve Lanius, 18 Temmuz'da düzenlediği basın toplantısında, Bezos ve ekibinin fırlatmadan önce iki gün boyunca sadece 14 saatlik bir eğitim aldıklarını ve bu süre zarfında yolcu kapsülü içindeki nominal, "nominal olmayan" ve acil durum prosedürleri için hazırlandıklarını söyledi.

Wally Funk'ın önceki deneyiminin yanı sıra, bu 14 saat mürettebatın aldığı tek eğitimdi.

Jeff Bezos artık uzayın sınırına ulaştığına göre, bu dünyanın en zengin adamının bir astronot olduğu anlamına mı geliyor?

Eski bir NASA yöneticisi ve astronot olan Charles Bolden, astronot olarak kabul edilmek için adayların aracı uçurmaya ve acil durumlarda çalıştırmaya hazır olmaları gerektiğini söyledi.

NASA'nın resmi tanımı, astronotu belirlemede pek yardımcı olmuyor; bir astronot, hem bir uzay gemisinde mürettebat üyesi hem de Yunanca astronot kelimesinden türeyen "uzay yolculuğu" yapan kişi olarak ifade eder.

Uzayın nerede başladığı hakkında da bir tartışma var. Bazı insanlar, atmosferin uçuşta normal bir uçağı sürdürmek için çok ince hale geldiği Kármán hattında başladığını söylüyor. Diğerleri, hattın 93 mil (150 km) kadar olabileceğini iddia ediyor. Bir tanımla, Bezos bir astronot olabilir. Öte yandan, o bir uzay turisti bile değil.

Princeton Üniversitesi'nde astrofizik bilimleri profesörü Edwin Turner, Business Insider'a yaptığı açıklamada, "Uzayın sınırı için tek bir zorlayıcı tanım olmadığından oldukça eminim" dedi.

Turner, popüler bir uzay tanımının, bir geminin atmosferik sürtünme ile yavaşlamadan ve Dünya'ya geri sürüklenmeden önce dünyanın bir yörüngesini (kendini yükseltmeye gerek kalmadan) tamamlayabileceği en düşük irtifa olması gerektiğini söylüyor.

Bu, farklı bir boyut veya şekildeki bir uçağın uzaya diğerinden daha erken ulaşabileceği veya atmosferdeki değişikliklerle hattın değişebileceği anlamına gelebilir, diye ekledi.

Bu uçuş Jeff Bezos'u astronot yapar mı?

Belki de sadece tanımlara göre gitmek işe yaramaz. Kısa bir suborbital (yörünge altı) yolculuğundan sonra, astronotun Amazon CEO'sunun özgeçmişinde yer alıp almadığını düşünmenin en iyi yolu, şu anda onlardan biri olarak çalışmaya uygun olup olmadığını sormak olabilir. Bu cevap hayır ise, iş ve unvan muhtemelen profesyonellere bırakılmalıdır.

Haberleri kaçırmamak için bizi Twitter, Facebook ve Flipboard'da takip edebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim