NASA'nın Perseverance Rover'ı Mars'ta İlk Kaya Örneğini Toplamak Üzere

NASA araştırmacıları, antik kayayı Dünya'ya getirmek için gelecekteki görevleri planlıyorlar.

NASA'nın Perseverance Rover'ı şimdiye kadar yürütülen en karmaşık uzun mesafe bilim projelerinden birinde ilk Mars Kaya örneğini toplamak üzere.

NASA'nın yaptığı açıklamaya göre, Kızıl gezegendeki yeni evine yerleşen NASA'nın Perseverance Rover'ı yaklaşık beş ay sonra, şimdiye kadar yürütülen en karmaşık uzun mesafe bilim projelerinden birinde ilk Mars Kaya örneğini toplamak üzere.

Perseverance Mars'ta İlk Kaya Örneğini Toplayacak

Önümüzdeki iki hafta boyunca, Perseverance ya da bazen bilinen adıyla Percy'nin (18 Şubat'ta Mars'a inen gergedan boyutunda bir rover [gezici]) Jezero Krateri'nin tozlu zemininde bir çift eski, özdeş kayayı bulması ve ardından bunlardan biri üzerinde deneyler yapması bekleniyor. NASA, bu ikinci numunenin, gelecekteki görevlerde Mars kayasını güvenli bir şekilde Dünya'ya geri getirene kadar hava geçirmez şekilde kapatılmış bir kapta Perseverance'de saklanacağını söyledi.

Perseverance'ın şu anki konumuna yakın olan kayaların (Cratered Floor Fractured Rough olarak bilinen bir bölge) Jezero Krateri'ndeki en derin ve en eski açıkta kalan ana kaya katmanlarından bazılarını içerdiği düşünülüyor. Araştırmacılar, NASA'nın bölgedeki kayalarla ilgili yaklaşan araştırmasının, kraterin eski jeolojik geçmişi hakkında değerli ipuçlarını ortaya çıkarabileceğini söyledi.

NASA Genel Merkezi'nde Thomas Zurbuchen yaptığı açıklamada, "Neil Armstrong, 52 yıl önce Huzur Denizi'nden (The Sea of Tranquility) ilk örneği aldığında, insanlığın Ay hakkında bildiklerini yeniden yazacak bir süreç başlattı. Perseverance'ın Jezero Krateri'nden ilk örneğinin ve ondan sonra gelenlerin Mars için de aynı şeyi yapacağına dair her türlü beklentim var" dedi.

NASA'nın Perseverance Rover'ı şimdiye kadar yürütülen en karmaşık uzun mesafe bilim projelerinden birinde ilk Mars Kaya örneğini toplamak üzere.

NASA, Perseverance'ın tüm talimatlarını milyonlarca mil öteden alacağından, yaklaşmakta olan örnekleme projesinin tamamlanmasının yaklaşık 11 gün süreceğini söyledi. Araştırmacılar "jeolojik ikizler" gibi görünen bir çift kayayı bulduktan sonra, Perseverance'ın hafif bir temizlik yapmasıyla başlayan iki parçalı bir örnekleme sürecini başlatacaklar.

Percy'nin Örnekleme ve Yakalama Sistemini kullanarak, rover bir kaya örneğinin dışını kazıyacak ve iç, aşındırılmamış yüzey görünür hale gelene kadar üstteki kaya ve toz katmanlarını kaldıracaktır. Ardından Percy, gaz bazlı bir toz giderme aracı kullanarak kayayı temizleyecek, daha sonra numuneyi rover üzerine monte edilmiş bir dizi kamera ve sensörle inceleyecek. Araştırmacılar, hem kayanın yüzeyini hem de kazıma ve temizleme işlemi sırasında esen toz tüylerini analiz ederek, kayanın mineral ve kimyasal özelliklerinin net bir resmini derleyecek.

Bir Mars günü dinlenip yeniden şarj olduktan sonra, Perseverance, ilk kayanın "ikizini" delerek numune toplamasının ikinci aşamasına başlayacak. Araştırmacılar, Percy'nin küçük bir test tüpünü ikinci kayadan alınan ve yaklaşık bir tebeşir parçası büyüklüğündeki bir çekirdek numunesiyle dolduracağını söyledi. Percy, numuneyi ölçtükten ve fotoğrafladıktan sonra, kaya çekirdeğini gelecek yıllar boyunca kapalı bir kapta saklayacak.

Şimdilik plan burada sona eriyor - ancak NASA araştırmacıları şu anda Mars'a uzay aracı gönderecek ve bu değerli örnekleri toplamak için geri dönecek gelecekteki misyonları geliştirmek için Avrupa Uzay Ajansı'ndaki meslektaşlarıyla birlikte çalışıyorlar. NASA, Dünya'da araştırmacıların örnekleri Rover'a sığabileceğinden çok daha büyük, daha hassas araçlarla analiz edebileceğini ve bilim insanlarının Kızıl gezegenin gizemlerinin kilidini açmak için dev bir sıçrama yaptığını söyledi.

Haberleri kaçırmamak için bizi Twitter, Facebook ve Flipboard'da takip edebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim