Nobel Ödüllü Fizikçi Steven Weinberg Hayatını Kaybetti

Dört temel kuvvetten ikisini birbirine bağlamaya yardımcı olan Nobel ödüllü fizikçi Steven Weinberg'in 88 yaşında hayatını kaybetti.

Austin'deki Texas Üniversitesi (UT Austin) 24 Temmuz Cumartesi günü yaptığı açıklamada, çalışmaları dört temel kuvvetten ikisini birbirine bağlamaya yardımcı olan Nobel ödüllü fizikçi Steven Weinberg'in 88 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu.

Çalışmaları, atom altı parçacıkların nasıl davrandığını açıklayan kapsamlı fizik teorisi olan standart modele dayanıyordu. Onun ufuk açıcı çalışması, 1967'de Physical Review Letters dergisinde yayınlanan ve "A Model of Leptons" başlıklı üç sayfalık ince bir makaleydi. UT Austin'den yapılan bir açıklamaya göre, W, Z ve ünlü Higgs bozonu olarak bilinen atom altı parçacıkların nasıl davranması gerektiğini tahmin etti - bu parçacıklar deneysel olarak tespit edilmeden yıllar önce bunu tahmin etmişti.

Makale ayrıca elektromanyetik kuvveti ve zayıf kuvveti birleştirmeye yardımcı oldu ve açıklamaya göre, "nötr zayıf akımların" parçacıkların nasıl etkileşeceğini yönettiğini öngördü. 1979'da Weinberg ve fizikçiler Sheldon Glashow ve Abdus Salam bu çalışmasıyla Nobel Fizik Ödülü'nü kazandılar. Açıklamaya göre, Weinberg hayatı boyunca dört gücü de birleştirecek birleşik bir teori arayışına devam etti.

Weinberg ayrıca fiziği herkes için erişilebilir kılmak için bir ustalığa sahipti. "The First Three Minutes: A Modern View of the Origin of the Universe" (Basic Books, 1977) adlı kitabı, heyecan verici ve basit bir dille, evrenin bebeklik döneminin ilk dakikalarını anlatmış ve evrenin genişlemesine ilişkin durumu ortaya koymuştur.

Evrenin gizemlerini çözmeye çalıştı

UT Austin başkanı Jay Hartzell yaptığı açıklamada, "Profesör Weinberg, milyonlarca insan için evrenin gizemlerini çözerek insanlığın doğa kavramını ve dünyayla olan ilişkimizi zenginleştirdi. Öğrencilerinden bilim meraklılarına, astrofizikçilerden kamu karar vericilerine kadar, anlayışımızda muazzam bir fark yarattı. Kısacası dünyayı değiştirdi" dedi.

Weinberg, 1933 yılında New York'ta doğdu. Bilime olan sevgisi, açıklamaya göre bir kimya seti ile başladı. Weinberg, Nobel Ödülü web sitesinde 16 yaşındayken teorik fizik okumaya karar verdiğini yazdı. Lisans çalışmaları için Cornell Üniversitesi'ne gitti ve 1957'de Princeton Üniversitesi'nden fizik alanında doktora derecesi aldı.

Nobel Ödülü web sitesine göre 1954'te karısı Louise ile evlendi ve 1963'te Elizabeth adında bir kızı oldu. 1982'de Weinberg, onlarca yıldır fizik ve astronomi profesörü olduğu UT Austin'e taşındı.

The Washington Post'a göre, herhangi bir ölüm nedeni açıklanmadı, ancak fizikçi haftalarca hastanede kaldı.

Haberleri kaçırmamak için bizi Twitter, Facebook ve Flipboard'da takip edebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim