21. YÜZYIL DA TASARIM


 Tasarım bir süreçtir tasarımı tasarım yapanda bu sürecin kendisidir. Tasarım dönemine  ve şartlarına göre farklılık gösterebilir. Doğa da iklimler değişmeye başlamıştır ve 19. Yüzyıl  başlarından itibaren değişen iklime ve coğrafi koşullara zebralar çizgilerini değiştirerek ,  papağanlar parlak renklerini değiştirerek uyum sağlamışlardır ve bunun gibi doğa da binlerce  örnek sayılabilir.



İnsan da doğanın bir parçasıdır ve insan da her koşula adapte olma konusun da  zorlanmaz. Değişen şartlara göre değişen insanoğlu söz konusu tasarımlara geldiğinde gene  döneme ve şartlara göre tasarımları da değişmektedir. Tasarım insan oluşumdur ve tasarım  da insanla birlikte yaşama uyum sağlar. İlk çağlardan bu yana insanlar ihtiyaçlarına göre  tasarımlar yapmışlardır. Buna örnek olarak Avusturalyalı yerli (Aborjinler) balık avlamak için  tasarladıkları mızraklar için epey uğraşmışlar ve iyi performans gösteren mızraklarını  yapmışlardır. İhtiyaçlarına göre çözümler üretmişlerdir.




 Tasarlanan bazı tasarımlar işlevsel olurken bazı tasarımlar da işlevini  gerçekleştirmeyebilir. Tasarım günümüz modern çağdan etkilenmektedir. Dünyaca ünlü  tasarımcı Philippe Starck tasarımları çok talep görmektedir. Tasarımcının tasarladığı bir  limon sıkacağı çok işlevsel olmasa da tasarım olarak çok ilgi çekmektedir. Alessi markası için  tasarlanan limon sıkacağı belki normal bir limon sıkacağı kadar işlevsel olmasa da günümüz  tüketici ve modernizm etkisin de çok talep görüyor. 








Otomobilin icadından bu yana 1936 yılında ilk üstü açık otomobil tasarımcılar tarafından  zengin kesimin şiparişi üzerine tasarlandı ve bugünkü son halini aldı. Otomobiller de dönem  ve şartlara göre değişti.



BUICK SKYLARK-1953 



Cabrio marka üstü açık otomobil 2021




Baktığımız ve gördüğümüz her yer de tasarımla karşılaşmak mümkün ,Bir başka bakış açısı  olarak sanat ve tasarım da birbiri ile iç içe geçmiştir. Bazı sanatçılar artık günümüz de  tasarımcı olarak anılmaya başlamıştır. Sanat da tıpkı tasarım gibi dönemlere göre farklılık  gösterdi. İlk çağlardan bu yana çağdaş sanat akımları ortaya çıktı. Tasarımda olgusu da bu  akımların hepsine bir baş kaldırış niteliğindedir.


İspanya – Altamira Mağarası 



Van Gogh yıldızlı gece tablosu





21 yüzyıl da tasarım sanatı etkisi altına aldı sadece işlevsel olarak değil duyumsama olarak da sanat bambaşka bir sürece girmiştir. İnsanoğlu var olduğu sürece tasarım insanla beraber  yaşamaya devam edecek bir olgudur.



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim