ATOMİK ALIŞKANLIKLAR - JAMES CLEAR

    


Hayatını düzenli hale getirebilmek için alışkanlıklar edinmek ve onları sürdürülebilir kılmak günümüz insanının en büyük arzusu olduğu gibi belki de en büyük problemidir. Büyük bir istek barındırır çünkü insanoğlu var olduğu süre boyunca hep bir sonraki adımın hayalini kurmuştur. Daha iyi duruma gelme arzusu ise günümüz şartlarını olanaklı kılmıştır. Diğer yandan, gelişmelerin getirdiği sorumluluklar ve iş yükü odaklanmayı ve sağlıklı alışkanlıklar edinmeyi engelleyen uyarıcılara sebep olmuştur. Bu dikkat dağıtıcılarla nasıl savaşılacağını bilmemek de günümüz insanını kötü alışkanlıklara bağımlı kılarak gün geçtikçe daha umutsuz hale getirmektedir. Bu nedenle, bugünkü yazımda sizlere James Clear’ın Atomik Alışkanlıklar adlı kitabından bahsetmek istiyorum. 





İlk olarak, yazarında altını çizdiği gibi, %1’lik bir değişimin bile uzun vadede yaratabileceği büyük sonuçlardır. Diğer bir deyişle, “Küçük değişiklikler, büyük sonuçlar!”. Haftada bir kez sigara içmeye başlayan birinin zamanla günde bir kez ve daha sonra günde bir paket içerek oluşturduğu kötü alışkanlık nasıl ki o kişiyi birkaç yıl sonra öldürücü bir hastalığa sürüklüyorsa, süreklilik kazandırılan küçük alışkanlıklar da hayatlarımızda iyi kazanımlar edinmemize yardımcı olabilir. Aşağıda da görebileceğiniz gibi kitaptan alıntıladığım tabloda yalnızca günde %1 daha iyi olarak yıl sonunda 37 kat daha başarılı olabiliriz.






%1’lik değişim yüzdesi, gündelik hayatın hızlı ve yüksek getirili olanaklara yönlendiren sistemi için hiçbir şey ifade etmeyebilir fakat aslında onu kendi türümüzde bile bulabiliriz. Neil deGrasse Tyson’ın konuşmasında da bahsettiği üzere bizleri şempanzelerden ayıran yalnızca %1’lik bir farktır ve bu fark medeniyetler kurmamıza, teknolojik gelişmelere olanak sağlamıştır. Aramızdaki farkı düşününce bizden de %1 daha gelişmiş olan bir türün neler yapabileceğini tahmin etmek gerçekten güç. O halde, bu küçük değişimi hayatımıza uyguladığımızda olabilecekleri tahmin etmeyi size bırakıyorum!



Daha açık olmak adına James Clear’ın dört ana yasasında kısaca bahsedeceğim fakat teknikleri öğrenmek adına kitabı okumanızı tavsiye ediyorum.



  1. Yasa: Görünür kılın

Alışkanlık edinmek istenilen eylemi öncelikle tanıdık kılmak gerekmektedir. Onu bir uyarıcıya dönüştürmek, başlamak için tetikleyen ilk adımdır.


  1. Yasa: Cazip kılın

Sigara ve alkol tüketimi gibi kötü alışkanlıkların sürekliliğinin sebebi, tüketicilere zevkli gelmeleridir. Aynı şekilde iyi bir alışkanlığın devamlılığı için de onu keyifli hale getirmek önemlidir.


  1. Yasa: Kolaylaştırın

Genel olarak herkesin yapılacaklar listesi, kendinden en iyi performansı beklediğinden gerçekçi olmayan unsurlar barındırır fakat bu beklentinin tek getirisi hayal kırıklığıdır. Bir kişinin günlük odaklanma süresi en fazla 4 saat ise onun üstüne çıkmamak gerekir. Onu, başlangıçta olabilecek en kolay hale getirip daha sonrasında arttırmak veya azaltmak için düzenlemeler yapılmalıdır.


  1. Yasa: Tatmin edici kılın

Gerek günlük hayatın temposundan, gerek motivasyon eksikliğinden ilk 3 yasa eksiksiz bir şekilde uygulansa bile bir süre sonra pes etmek genellikle karşılaşılan en yaygın sonuçtur. Bu nedenle, öngörülen görevlerin tamamlanmasından sonra bir ödül kazanmak motivasyonun devamlılığına yardımcı olabilir. Herkesin arzuladığı ödül farklı olmakla birlikte aşırıya kaçmamak önemlidir. 




Görmezden gelmeyi tercih ettiğimiz küçük adımlar bizlere sandığımızdan daha fazla yardımcı olabilir.

 

Alışkanlık oluşturmanın zorlu süreci günümüzde önemli bir konu haline geldiğinden bu yazımda sizlere James Clear’ın Atomik Alışkanlıklar adlı kitabından bahsetmek istedim. İlginizi çekiyorsa bu yazımın Fransızcasına da ulaşabilirsiniz.


Beste Öykü Güven


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim