Yüzlerimiz Neden Yaşlandıkça Daha Az Simetrik Hale Geliyor?

Neden yüzlerimiz yaşlandıkça daha az simetrik oluyor?

Neden yüzlerimiz yaşlandıkça daha az simetrik oluyor? Neden yüzlerimiz yaşlandıkça asimetrik oluyor? Yüzlerimiz neden yaşla birlikte asimetrik oluyor?

Yeni doğmuş herhangi bir bebeğe baktığınızda sevimli küçük yüzleri neredeyse tamamen simetrik görünecektir. Ancak yaşla birlikte, bu küçük bebek kırışıklıklar, sarkık cilt ve hatta asimetriyi vurgulayan yara izleri biriktirir.

Aslında, araştırmalar yaşlanmanın etkisinin kırışıklıklar ve ince çizgilerle sınırlı olmadığını göstermiştir; yaşlandıkça yüzlerimiz aslında şekil değiştirir.

Bu şu soruyu gündeme getiriyor: Yüzlerimiz neden yaşla birlikte daha asimetrik hale geliyor?

Massachusetts'teki Mount Auburn Hastanesi'nde (Harvard Tıp Fakültesi öğretim Hastanesi) cerrahi profesörü olan Helena Taylor'ın birkaç yıl önce plastik cerrahi prosedürlerini daha veri odaklı hale getirmenin yollarını bulmaya çalışırken düşünmeye başladığı bir soru vardı. Travma sonrası yüzün onarımı gibi Rekonstrüktif plastik cerrahinin amacı genellikle özellikleri simetriye yaklaştırmaktır. Bununla birlikte, hemen hemen tüm yüzlerin bir dereceye kadar doğal asimetrisi vardır.

Peki Helena Taylor gibi bir plastik cerrah böyle bir simetriyi elde etmek için ne kadar ileri gitmeli?

Helena Taylor ''Yüz rekonstrüksiyonu (yeniden yapım) için gelen tüm çocukları görüntülemeye başladım ve normal miktarda asimetrinin ne olduğuna dair verimiz olmadığı anlaşıldı. Müdahale veya travma geçirmemiş bazı insanları hayal etmemiz gerektiğine karar verdim" dedi.

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi dergisinde 2018 yılında yayınlanan bir araştırma makalesinde, Helena Taylor ve meslek arkadaşları yaşları yaklaşık 4 ay ile 88 yaş arasında olan 191 gönüllünün ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için üç boyutlu fotoğrafçılıktan yararlandı. Bir bilgisayar algoritması daha sonra her katılımcının yüz simetrisini hesapladı ve ölçtü.

Helena Taylor, ''Sonuçlarımızda asimetri ile ilişkili herhangi bir faktör olup olmadığına bakmak ve görmek istedik ve yaş ile asimetri arasında oldukça doğrusal bir ilişki olduğu ortaya çıktı. Cinsiyete ve ırka da baktık, ancak asimetri ile korelasyon göstermediler'' dedi.

Helena Taylor bağlantı için olası bir açıklama önerdi. "Bence bunun nedeni muhtemelen zamanla yüzlere etki eden normal kuvvetlerin aynı şekilde davranmaması ve ayrıca [yüz özelliklerinin] farklı şekilde büyümesidir.  Örneğin, sadece cildinizin yüzünüzün bir tarafında sarkmaya başlaması, diğer tarafta tam olarak aynı oranda gerçekleştiği anlamına gelmez. Zamanla bu artar. Bu olgu muhtemelen yüzle de sınırlı değildir'' dedi.

Taylor, bu gibi bulguların bir gün plastik cerrahlara rehberlik etmesine yardımcı olabileceğini umuyor. Helena Taylor "Uzun bir süre boyunca birden fazla ameliyat gerektiren yarık dudak gibi bir takım bozukluklar var. Şu anda, bu ameliyatların nihai hedefine ne zaman ulaşıldığına karar vermek büyük ölçüde bireysel cerrahlara bırakılmıştır, ancak bu değişebilir'' dedi.

Taylor, "Bu aracı, bir hastayı normatif popülasyon aralığında olduklarını gösterene kadar takip etmek için kullanabilmek harika olurdu. Karara nicel veriler ekleyecek ve insanlar üzerinde çalışmayı ne zaman bırakmamız gerektiğini anlamak için kullanılacaktı'' dedi. Bu yüzden yüzünüzün bir bebeğinki kadar simetrik görünmesini beklemeyin.

Bizi Twitter, Facebook ve Flipboard'da takip edebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim