Geleceğin Meslekleri

 


Değişen dünya düzeniyle birlikte eskiden çok önemli görülen işler, eşyalar, meslekler önem kaybedebiliyor. Örneğin 80'li ve 90'lı yıllarda müzik dinlemek için çok sık kullanılan Walkman cihazı şu an hiç kullanılmıyor, yerini önce mp3, iPod gibi müzik çalarlar; sonrasında ise bir sürü farklı özellik barındıran akıllı telefonlar aldı. Aynı şekilde eskiden çok önemli görülen, yüceltilen bazı meslekler şimdi neredeyse hiç tercih edilmiyor, bazılarına da koşullar dolayısıyla şüphe ile yaklaşılıyor. Buna verilebilecek en güzel örnek Covid-19 pandemisi sonrası tıp tercih edilme oranlarında yaşanan veya yaşanması öngörülen değişikliktir. 

Gelecekte bazı meslekler yok olma raddesine gelecekken bazıları da çok büyük önem kazanacak. Bugün sizlere Forbes dergisinin bir makalesinde yayımladığı ve geleceğin meslekleri olduğu düşünülen bazı meslekleri ve geleceğin çalışma alanlarını aktaracağım.


1- Sürdürülebilirlik Alanında Çalışmalar/ Meslekler



Yaşanılması öngörülen iklim krizini önlemek için sürdürülebilirlik alanında çalışmaların artacağı düşünülüyor. Aynı zamanda doğanın bu alanda geliştirilebilecek bir sürü çalışmayı, hatta mesleği barındırdığı düşünülüyor.


2- Atıktan Enerji Üretimi
Bir araştırmaya göre günde 1.5 ton çöp ile maliyeti uygun ve emisyonu az kapalı döngü enerji sistemleri yaratılabileceği öngörülüyor. Bu yüzden gelecekte atıktan enerji üretimi alanında çalışmalar ve sırf bu alana yönelen meslek dallarının oluşacağı düşünülüyor.

3- Gen Danışmanlığı
Genetik mühendisliği alanında yapılan yoğun çalışmalar sonucu bu alanın çok daha özelleşebileceği ve kişiye özel danışmanlık verebilecek meslek dallarının oluşabileceği öngörülüyor.


4-Mikro Boyutlarda Organ Oluşturmak


Yapay organ alanında çalışmaların çok daha gelişeceği ve artık mikroçip tarzında organların insanlar üzerinde kullanılacağı düşünülüyor.

5- Nanoteknoloji
Nanoteknoloji son yıllarda adından oldukça söz edilen bir alan. Gelecekte bu alanın çok daha fazla gelişeceği ve sağlık alanında da çok daha sık kullanılacağı öngörülüyor.


6-Robot Geliştirme

Özellikle son zamanlarda akıllı ev aletleri olarak çoğu kişinin evinde yer alan robotların çok gelişeceği ve artık insanların yerini alacağı öngörülüyor.


7- Uzay Alanında Meslekler ve Çalışmalar


NASA'da bilim adamları son birkaç yıldır Mars'ta yaşamın olup olmadığının üstünde duruyorlar. İleride bu kanıtlanan bir gerçek olursa Mars'ın yeni bir yaşam alanı olacağı düşünülüyor ve bu yeni gezegeni keşfetmek için uzay alanında çalışmaların artacağı kanısındalar.


Bu 7 meslek/alan dışında öngörülen diğer gelecek çalışma alanları şunlar:

  • Enerji Depolama Alanı
  • Sürdürülebilir İnşaat
  • Akıllı Ev
  • Kentsel Planlama
  • Dikey Tarım 
  • Yapay Zeka
  • Kuantum Bilişim
  • Algoritma Tasarımı
  • Grafen Kullanarak Yapılacak Çalışmalar
  • Okyanus Okuryazarlığı
  • Oyun Geliştirme



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim