Input Not Supported (Giriş Desteklenmiyor) Hatası ve Çözümü

Input Not Supported (Giriş Desteklenmiyor) Hatası ve Çözümü

Input not supported hatası bilgisayar ve monitör hataları arasında en popüler hatalardan biridir. Hatanın Türkçesi giriş desteklenmiyor anlamına gelmektedir.


İlginizi Çekebilir: OneDrive Kapatma / Silme / Kaldırma Windows 10


Hataya düz mantık baktığımızda monitör bağlantısı için kullanılan donanımlarda bir sorun olduğu düşünülebilir. Ancak sorun her zaman VGA & HDMI vb. giriş/çıkışlarından kaynaklanmaz. Bazen işletim sistemi veya diğer yazılımsal bu hataya sebepler olabilir.


Input Not Supported Hatası Nasıl Çözülür?

Hemen hemen her bilgisayar kullanıcısının hayatında rastladığı input not supported hatasını çözmek için aşağıdaki maddeleri sırasıyla takip edin. Windows 10 üzerinde gösterilen resimlerden yola çıkarak Windows'un diğer versiyonlarında da aynı çözümleri uygulayabilirsiniz. 



1. Monitör Bağlantısını Kontrol Edin

VGA, DVI veya HDMI kablonuzun monitöre iyi takıldığından emin olun. Aynı şekilde bilgisayar kasasını da kontrol edin. Eğer bağlantılarda herhangi bir problem yoksa sorun yazılımsal olabilir veya görünür olmayan bir donanım arızası meydana gelmiş olabilir. Diğer adımlara geçmeden önce var olan bağlantı kablosunu değiştirip yenisini takmayı deneyebilirsiniz.



2. Ekran Çözünürlüğünü Değiştirin

Ekran çözünürlüğünü değiştirmek monitör hatalarına neden olabilmektedir. Özellikle atadığınız çözünürlük değeri monitörünüzle tamamen uyumsuz bir görüntüye neden oluyorsa input not supported hatasıyla karşılaşabilirsiniz.

Windows 10 cihazınızda ekran çözünürlüğünü değiştirmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;


Input Not Supported (Giriş Desteklenmiyor) Hatası ve Çözümü
  • Masaüstüne gelin ve sağ tıklayıp görüntü ayarları seçeneğine tıklayın.


Input Not Supported (Giriş Desteklenmiyor) Hatası ve Çözümü
  • Açılan pencereden "Ekran çözünürlüğü" başlığı altından yeni çözünürlük seçebilirsiniz.
  • Çözünürlüğü seçtiğiniz anda uygulanacaktır, bu nedenle uyumsuz bir çözünürlük seçmeyin.



3. Ekran Yenileme Hızını Değiştirin

1 saniye içinde ekranınızda kaç görüntü değiştiğini ifade etmek için "Hz", yani "ekran yenileme hızı" ifadesi kullanılır. Tıpkı ekran çözünürlüğündeki gibi monitörden bağımsız ve uyumsuz bir değerin seçilmesi, input not supported hatasını ortaya çıkarmaktadır. Çünkü monitörden kendisinde bulunmayan bir özelliği yerine getirmesini beklemiş oluyorsunuz.

İlk önce monitörünüzün marka modeline göre araştırma yaparak ekran yenileme hızını öğrenin. Ardından aşağıdaki adımları takip ederek doğru değeri seçin.



Input Not Supported (Giriş Desteklenmiyor) Hatası ve Çözümü


Input Not Supported (Giriş Desteklenmiyor) Hatası ve Çözümü
  • Yeniden masaüstüne sağ tıklayıp, görüntü ayarlarına girdikten sonra açılan monitör bölmesinde en aşağıya inin.


Input Not Supported (Giriş Desteklenmiyor) Hatası ve Çözümü
  • Alt kısımda yer alan 'Gelişmiş görüntü ayarları' butonuna tıklayın. Daha sonra yine en alt kısımda bulunan "Yenileme Hızı" başlığı altından uygun Hz değerini seçin.


4. Sürücülerinizi Güncelleyin

Bilgisayarımıza bağlı olan hemen hemen her donanımın bir sürücüsü bulunmaktadır. Ekran kartı ve monitörlerinde sürücüleri bulunur. Sürücülere erişmek oldukça basittir. Ekran kartı / monitör marka ve modelinizi bir arama motorunda sonuna "driver" kelimesini ekleyerek aratın. Üreticinin sitesi olduğundan emin olduktan sonra siteye girin ve sürücüyü indirip kurun.



5. Donanım veya İşletim Sistemi Değişikliğine Gidin

Hiçbir çözüm işe yaramadıysa ilk önce elinizde bulunan HDMI/VGA/DVI kablosunu yenileyin. Çözüm olmadıysa kullandığınız işletim sistemini sıfırlayın veya hard format atın. Eğer sorun yine çözülmediyse monitörünüzü ve bilgisayarınızı teknik servise gönderin veya yeni bir monitör satın alın.






Input not supported hatası donanım ve yazılım kaynaklı ortaya çıkabiliyor. Yukarıda sıraladığımız çözümler dışında sizin de bildiğiniz bir çözüm varsa, insanlara yararı dokunması için aşağıdaki yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim