İşgücünün Yeni Tehdidi: Tesla Bot

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir etkinlikte yer alan Elon Musk, Tesla'nın yeni bir ürününü tanıttı. Hepimizin bildiği üzere Tesla, şu anda dünya üzerinde elektrikli otomobiller konusunda çığır açan ve sektöre liderlik eden bir şirket... Ürettiği otomobillerdeki otomatik pilot özelliği ise özellikle Amerika'da oldukça popüler konumda.

tesla-bot

Elon Musk son zamanlarda sürekli olarak SpaceX projesi ile gündeme gelse de geçtiğimiz günlerde katıldığı bir etkinlikte Tesla'nın yeni ürünü olan Tesla Bot'u tanıttı. Peki nedir bu Tesla Bot? Tesla Bot, belki "I am Robot" filminden de hatırlayabileceğiniz gibi ev işleri ve basit işlerde yardımcı olması amacıyla üretilmiş bir robot. Özellikle filmi hatırlayanların aklına ya bu robotta filmdeki gibi cinayet işlemeye kalkarsa diye düşünebilirsiniz. Öncelikle Elon Musk, bu konuyla alakalı tüm önlemleri aldıklarını açıklamış. Saatte 5km'den fazla hızlı olamayacak, anlık olarak kapatma imkanı sunulacak gibi birtakım önlemler alınmış durumda.

Peki bu Tesla Bot işgücü açısından ne gibi sorunlar ya da çözümler ortaya çıkarıyor bir göz atalım isterseniz. Aslında bir işletmeci olarak düşünüldüğünde basit birtakım işler için (eşya/ürün taşınması, hammaliye işleri, restaurantlar için garsonluk, hizmet sektörü için müşteri ilişkileri ya da halkla ilişkiler gibi) son derece kolaylaştırıcı bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. İşletme ve müşteri arasında köprü vazifesi görebilecek bir ürün olan bu Tesla Bot'ların çalışma presipleri ve çalışma alanları da oldukça genişletilebilir. Örneğin, ülkemizde çok yaygın olmayan ancak özellikle Amerika, Avsutralya gibi ülkelerde oldukça yaygın olan evcil hayvan gezdirme işleri ya da yemek sipariş teslimatları gibi işlerde son derece kullanışlı olacağı kanaatindeyim. Ülkemizdeki Getir gibi Uber Eats şeklindeki kuruluşlar maliyetleri azaltmak için bu ürünü test edeceklerdir. 

Bu durum bu alanda çalışan vasıfsız işgücü olarak nitelendirebileceğimiz herhangi bir beceri ya da eğitim gerektirmeyen işkollarında çalışan insanlar için yeni bir tehdit olarak görülebilir. Bununla ilgili olarak Elon Musk ise çözüm niteliğinde olabilecek bir öneri sunuyor: Vatandaşlık Maaşı... Yani her insana vatandaş oldukları devletlerden ödenecek ve temel yaşam masraflarını karşılayabilecekleri bir maaşın ödenmesi. Peki sadece bir hastalıkla bile son derece derin bir şekilde sarsılan dünya ekonomisi bunu kaldırabilecek mi? Bu vatandaşlık maaşı uygulamasının dünya üzerindeki tüm devletler tarafından uygulanabilecek mi? İnsanlar arasındaki eşitliklerin sağlanması konusunda vatandaşlık maaşı yeterli olacak mı? Daha bu konuyla alakalı sorulabilecek birçok soru dururken Tesla Bot'a çözüm olarak üretilebilecek farklı yollarında olabileceği düşüncesindeyim.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim