Sürpriz Keşif, Kara Deliklerin Düşünülenden Daha Karmaşık Olduğunu Gösteriyor

Kara delikler, bilim insanlarının düşündüğünden daha karmaşık olabilir, yeni bir araştırma, bu gizemli nesnelerin çevreleri üzerinde basınç uygulayabileceğini ilk kez öne sürüyor.

Çevrelerindeki her şeyi emen son derece güçlü yerçekimi kuvvetleriyle tanınan kara deliklerin başlangıçta tamamen hareketsiz olduklarına inanılıyordu. 1974'te ünlü kozmolog Stephen Hawking, bu süper yoğun nesnelerin aslında termal radyasyon yaydığını keşfetti. İngiltere'deki Sussex Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı tarafından yapılan yeni bir keşif, şimdi bu devasa uzay kanallarının daha da karmaşık bir doğasına işaret ediyor.

Kara deliklerin basınç uyguladığı keşfedildi

Yeni bir araştırma, kara deliklerin çevreleri üzerinde basınç uygulayabileceğini ilk kez öne sürüyor.

Gökbilimciler Xavier Calmet ve Folkert Kuipers, kara deliklerin kenarındaki kuantum parçacıklarının davranışının neden olduğu yerçekimi kuvvetlerindeki değişiklikleri ve bu sistemin entropisini veya mevcut enerjisini incelerken kara deliklerin basınç uyguladığı sonucuna vardılar.

Hesaplamalarını tekrar tekrar yaparken, hiçbir açıklaması olmayan fazladan bir rakam ortaya çıkıyordu. Sonunda, bu hesaplanmamış değişkenin basıncı temsil etmesi gerektiği sonucuna vardılar.

Sussex Üniversitesi Fizik Profesörü ve yeni çalışmanın yazarlarından Xavier Calmet yaptığı açıklamada, "Schwarzschild kara deliklerinin [elektrik yükü ve açısal momentumu olmayan statik kara deliklerin] bir basınca ve aynı zamanda sıcaklığa sahip olduğunu bulmamız, tam bir sürpriz olduğu düşünüldüğünde daha da heyecan verici. Sussex Üniversitesi'nde kuantum yerçekimi üzerine yürüttüğümüz araştırmanın, bilimsel toplulukların kara deliklerin doğası hakkındaki daha geniş anlayışını ilerletmesinden çok memnunum." dedi.

Calmet, kara deliğin uyguladığı basıncın oldukça küçük olduğunu söyledi. Yine de, varlığı bilim adamlarının kara deliklerin davranışları hakkındaki anlayışlarını ve kuantum mekaniği, termodinamik ve yerçekiminin oldukça uyumsuz ilkeleriyle nasıl uyuştuklarını geliştirmelerine yardımcı olabilir.

Calmet, "Kara delikleri yalnızca genel görelilik içinde ele alırsanız, merkezlerinde bildiğimiz fizik yasalarının yıkılması gereken bir tekilliğe sahip olduklarını gösterebiliriz. Kuantum alan teorisi genel göreliliğe dahil edildiğinde, kara deliklerin yeni bir tanımını bulabileceğimiz umulmaktadır." dedi.

Sussex Üniversitesi Matematik ve Fizik Bilimleri Fakültesi'nde doktora araştırmacısı ve makalenin ikinci yazarı Folkert Kuipers şunları ekledi: "Kara delikler hakkındaki anlayışımızı ilerleten bir keşif üzerinde çalışmak heyecan verici. Bu, Sussex Üniversitesi'nde kuantum fiziği üzerine üstlendiğimiz en son araştırmaların bir sonucudur ve kara deliklerin kuantum doğasına yeni bir ışık tutmaktadır."

Keşif, 10 Eylül'de Physical Review D dergisinde yayınlanan bir makalede açıklanmıştır.

Bizi Twitter, Facebook ve Flipboard'da takip edebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim