100 Milyon Yıllık Kara Yengeci Fosili, Kara Yengeçlerinin Tarihini Yeniliyor!

Çinde bulunan bir kehribar parçasında 2mm'lik yengeç fosili bulundu. Kara yengeçlerinin ilk ne zaman ortaya çıktığını hakkında ki bilgileri yeniden güncelledi. Yaklaşık 100 milyon yıllık olarak düşünülen fosil, kara yengeçlerinin 100 ile 125 milyon yıl arasında ortaya çıktığını bizlere gösterdi.

Kehribarlar, milyonlarca yıl önce oluşurken canlı organizmaları içine hapsedebiliyordu. Hayvanların geçmişte neye benzediğine dair birçok bilgiyi bizlere bu şekilde kehribarlar sunabiliyor. Çinde bulunan bu kehribar parçası, içinde bulundurduğu 2mm'lik yengeç fosiliyle beraber bilim insanlarını heyecanlandırdı. Bu bulunan kehribar parçası en iyi korunmuş örneklerden biri olduğu için, yengeçlerin tanımlanamayan milyonlarca yıllık boşluğu doldurdu ve bizlere bu bilgiyi sağladı.

 Kehribara haspolmuş olan 100 milyon yıllık yengeç fosili:

Kehribara hapsolmuş 100 milyon yıllık yengeç fosili


Fosili inceleyen Alberta Üniversitesi bu konu hakkında şu şekilde bir açıklama yaptı " Bu yengeç, bize yengeçlerin yaşadığı dönem hakkında bir ilginç hikaye anlatıyor. Yengeç evrimi çok heyecan duyulan bir konu, çünkü tarih boyunca yengeç gibi birçok tür, birbirinden bağımsız şekilde evrimleşti."

Şu ana kadar yengeçlerin tarihinin, denizlerden ayrılıp kara yengeçleri ve sonra da tatlı su yengeçleri olarak ayrıldığı zaman, 50 ile 70 milyon yıl önceye uzandığı tahmin ediliyordu. Yengeçi inceleyip DNA ve RNA fark ve benzerliklerinin toplanması ile birlikte oluşturulan moleküller kara ve deniz olarak yaşayan ayrımın 100 ile 125 milyon yıl önce yaşandığını saptadılar.



Bilgisayarda yapılan taramalar ile birlikte 100 milyon yaşındaki yengeçin durumunun mükemmel ve tek bir anteninin bile eksik olmadığı görüldü. Yavru olarak tahmin edilen yengece "Cretapsara athana" adı verildi ve yengecin hem karada, hem de tatlı suda yaşamış olduğunu düşündükleri belirtildi.
 
Bu makalemizde sizler kara yengeçlerinin tarihi hakkında bilgi verdik. Makalemizi sevdiyseniz eğer diğer makalelerimize göz atabilirsiniz.

DİĞER MAKALELERİMİZE GÖZ ATMAK İÇİN TIKLA

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim