2021'de Hayatımıza Giren Telegram Ne Kadar Güvenli ?

 Telegram , Signal , Bip ve daha fazlasını bu aralar sık sık duymaktayız. WhatsApp uygulamasının gizlilik protokolünden ve sunucuların çökmesinden , sorunlar oluşmasından dolayı alternatif uygulamalara geçiş sağlamaya başladık. Bunlardan başlıca Telegram ön sıralarda yerini alıyor. Peki Telegram ne kadar güvenli ? Telegram'da veriler nasıl korunuyor? Telegram WhatsApp alternatifi bir uygulama mı? Telegram'ın güvenliği nasıl ? Hepsi açıklamaları ve daha fazlası ile makalemizde.



"Telegram Nedir , Kim Tarafından Kurulmuştur"

Telegram , 2013 yılının Ağustos ayında Rus Programcı "Pavel Durov" tarafından kurulmuştur. Telegram hızlı , güvenli ve çevrimiçi mesajlaşma uygulamasıdır. Gerek mobil telefonlarımızda gerekse de bilgisayar , tablet gibi platformlarımızda kullanabiliyoruz.Çoklu giriş desteği sayesinde aynı anda farklı cihazlarda hesaplarımıza girebiliyor ve kullanabiliyoruz. Telegram içerisinde gruplar , kanallar , özel botlar gibi sınıflar bulunmakta. Gruplarda konuşabilirken , kanallarda kanal sahiplerinin attığı postları , haberleri , güncellemeleri görmekteyiz. Botlar ise tamamen kullanıcıya bağlı ve grup veya kanalların moderasyonunda , Instagram ve daha bir çok sosyal mecradan fotoğraf veya video indirmeye yarayan dostlarımızdır.

Pavel Durov Kimdir? Telegram ne kadar güvenilir?
Pavel Durov


"Telegram Ne Kadar Güvenilir"

Telegram, kullanıcılarına belirli bir düzeyde güvenlik ve koruma sunar. Ancak, WhatsApp ve Signal'deki her sohbet için varsayılan olarak uçtan uca şifreleme sunulurken, yalnızca Telegram'daki gizli sohbetler için bu uçtan uca şifreleme sunulmakta. Sadece Telegram'ın gizli sohbet seçeneğinde iki kişi arasında yapılabilir ve uçtan uca şifreleme sağlanmaktadır. Grup veya kanallarda malesef bu durum mevcut değildir.Sonuç olarak her ne kadar açık kaynak kodlu bir uygulama olsa da WhatsApp gibi sorunları olmayan ve kullanıcıların gönül rahatlığıyla güvendiği ve şirketin de bu güvenliği sağladı açıkca ortada. Güvenlik sorunu yaşayacağınızı sanmıyorum. Bu yüzden Telegram sonuna kadar güvenlidir diyemeyiz ancak güvenli olduğuna da emin olabilir.

"Uçtan Uca Şifreleme Nedir? ( end-to-end )"

Uçtan uca şifreleme, mesajı gönderen cihaz tarafından yalnızca alıcı cihazda çözülebilecek şekilde şifrelenmesi yöntemidir. Mesaj, göndericiden alıcıya şifrelenmiş bir biçimde gider.Her ne kadar sonuna kadar koruma hiç bir şekilde sağlanamamasada güvenlik açısında gayet son teknolojilerden birisi olmakta. Sonuç olarak mesajlarınız korunmaktadır ve güvenilir bir biçimde sunucularda saklanmaktadır.

end-to-end  ( uçtan uca şifreleme ) örnek görüntü


"Uçtan Uca Şifreleme Neye Karşı Korur" 

Uçtan uca şifrelemenin temel avantajı, iletilen verileri alıcı dışındaki herkesten kısıtlamasıdır. Tıpkı bir mektubu postaladığınızda kullanılan posta kutusu gibi düşünün. Bu posta kutusunu alıcı hariç hiç kimse zor kullanmadan açamaz. Uçtan uca şifreleme, iletişimin gizliliğini sağlar.Unutmamalıyız ki uçtan uca şifreleme tamamen korumaz herhangi bir şifreleme de buna dahildir sadece üst düzey korumadır.




Bu yazımızda sizlere Telegram'ın kim tarafından kurulduğunu ve güvenlik işleyiş şeklinden bahsettik. Diğer yazılarımı okumayı ve takibe almayı unutmayın başka bir makalede görüşmek üzere.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim