ABD, Ay'da Wi-Fi Ağı Kurmak İstiyor

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ABD genelinde eşit olmayan internet erişimini ele almak ve Artemis misyonunu desteklemek için Ay'da bir internet ağı kurarak Wi-Fi sistemi geliştirme olasılığını araştırdığını açıkladı.

Artemis misyonu, 1972'deki tarihi dönüm noktasından sonra ikinci kez insanları Ay'a göndermektir. NASA'daki Compass Lab başkanı Steve Oleson, "Wi-Fi gereklidir çünkü mürettebatın, gezicinin, bilimsel aletlerin ve madencilik ekipmanının, Ay'da uzun süreli çalışma sırasında Dünya ile iletişim kurması gerekecektir." dedi.

Buna paralel olarak NASA, ABD'nin bazı bölgelerinde internet erişiminin, eşitsizliğin, erişilebilirlik teknolojisinin bulunmamasının, Covid-19 pandemisinde giderek daha da ağırlaşan büyük bir engel olduğunu söyledi.

Nasa Ay'da Wi-Fi ağı kuracak

NASA, ABD genelinde eşit olmayan internet erişimini ele almak ve Artemis misyonunu desteklemek için Ay'da bir internet ağı Wi-Fi kurmayı araştırıyor.

National Alliance for Digital Inclusion tarafından hazırlanan bir rapora göre, ABD'nin Cleveland şehrinde hanelerin yaklaşık %31'inin geniş bant internet erişimi yok.

Rapor yayınlandıktan sonra, Ohio Cleveland'da bir ekonomik kalkınma örgütü, bu alandaki teknoloji "eşitsizliğinin" durumunu analiz etmek ve Dünya'daki sorunları çözmek için NASA'nın Glenn Araştırma Merkezi ile temasa geçti ve Ay'da Wi-Fi sistemi geliştirme olasılığını düşündüler.

Cleveland örneği aracılığıyla NASA araştırmacıları, Ay'daki internetin Dünya'da nasıl çalışacağını değerlendirmeye çalıştı. Ayın yüzey alanını Cleveland şehrinin etrafındaki alanla karşılaştırdılar ve Cleveland'daki 20.000 ışık direğine sadece bir Wi-Fi yönlendirici kurmanın aydan sinyal almak için yeterli olduğunu fark ettiler. Bu durumda her eve internet sağlanabilecek. Steve Oleson, cihazlar iki farklı ortamda çalışsa da, Ay'daki Wi-Fi frekanslarının Dünya'dakilerle aynı olabileceğini tahmin ediyor.

NASA, ABD genelinde eşit olmayan internet erişimini ele almak ve Artemis misyonunu desteklemek için Ay'da bir internet ağı Wi-Fi kurmayı araştırıyor.

100 metreden fazla olmayan yönlendiriciler yerleştirildiğinde, 4 kişilik bir aile, ödev yapmak, bankalara erişmek, alışveriş yapmak, bilgi aramak gibi temel ihtiyaçları karşılamak için yeterli olan 7,5 Mbps indirme hızıyla ağa erişebilecek, ancak 4K video akışı veya oyun için yeterli olmayacaktır.

Şimdiye kadar, Ay'da Wi-Fi ağı kurmak sadece bir fikirdi, ancak NASA'daki ekip ABD'deki yetersiz hizmet alan topluluklara güvenilir internet sağlamak için fikri gerçeğe dönüştürmeyi umuyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim