Alibaba, Çin'in En Gelişmiş Çipini Piyasaya Sürdü

Alibaba Group Holding, Çin'in yarı iletken kendi kendine yeterlilik arayışında önemli bir kilometre taşını işaret eden gelişmiş 5 nanometre teknolojisine dayalı yeni bir sunucu çipini duyurdu.

Bloomberg'e göre, Alibaba 19 Ekim'de yaptığı açıklamada, şirketin en son sunucu çipi Yitan 710'un SoftBank Group'a ait Arm konsorsiyumu tarafından sağlanan bir mikro mimariye dayandığını söyledi. Çinli teknoloji devi, yeni çipin "yakın gelecekte" veri merkezlerinde kullanıma sunulacağını ve en azından şimdilik ticari olarak satılmayacağını söyledi.

Alibaba Cloud Intelligence Başkanı Jeff Zhang, "Özel sunucu çipini özelleştirmek, daha iyi performans ve iyileştirilmiş enerji verimliliği ile bilgi işlem gücünü artırmaya yönelik devam eden çabalarımızla uyumludur. Çipi Alibaba ekosistemindeki mevcut ve gelecekteki işletmeleri desteklemek için kullanmayı planlıyoruz." dedi.

Alibaba, Çin'in yarı iletkende önemli bir kilometre taşı olan gelişmiş 5 nanometre teknolojisine dayalı yeni bir sunucu çipini duyurdu.

Covid-19 pandemisi ile bulut hizmetlerine olan artan talepten dolayı, dünyanın dört bir yanındaki teknoloji devleri de yarı iletkenleri daha güçlü ve daha etkili bir şekilde arama çabası içinde. Alibaba'nın sunucu çipi, Intel Corp. ve Advanced Micro Devices (AMD) gibi geleneksel çip üreticilerinin silikonunu, özellikle veri merkezleri ve iş yükleri için tasarlanmış ürünlerle kademeli olarak değiştirme konusunda Amazon ve Google gibi küresel rakiplerine katıldığı için Çinli bir şirketin en gelişmişlerinden biridir.

Çin hükümeti çip üretimi için yerel şirketleri destekliyor

Yeni çip gelişimi, Çin'in yerel yarı iletken endüstrisini geliştirme çabalarının nasıl meyve vermeye başladığını gösteriyor. Pekin hükümeti, yerel şirketlerin ABD'den bu sektör için yaptırımları aşmasına yardımcı olmak için milyarlarca dolarlık hibe ve politika desteği sağlayarak, teknolojide kendi kendine yeterliliği ülke için en önemli öncelik haline getirdi.

Alibaba, Pekin'in ileri teknoloji geliştirme ve üretim kapasitesine yatırım yapma çağrısına yanıt veren bir dizi Çinli şirket arasında yer alıyor. Yitan 710 sunucu çipi, yapay zeka çipi ve Nesnelerin İnterneti (IoT) için kullanılan çipten sonra Alibaba tarafından 2019'dan beri tanıtılan üçüncü yarı iletkendir.

Bununla birlikte, yarı iletken üretmek için sınırlı yerel kapasiteye sahip olan Alibaba, muhtemelen yine de üretimde dış kaynak kullanmak zorunda kalacak. Alibaba imalat ortaklarını açıklamamasına rağmen, Tayvan'dan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) ve Güney Kore'den Samsung Electronics, 5 nm çipleri seri üretebilen iki şirkettir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim