Facebook, Yapay Zekanın Nefret Söylemi Üzerinde Etkisinin Çok Az Olduğunu Bildirdi



Bir Facebook yöneticisi, platformdaki nefret söyleminin son zamanlarda %50 azaldığını söyledi


Facebook


Pazar günü Facebook, yapak zeka programının sosyal ağdan şiddet içerikli içeriği engelleme ve kaldırma konusunda çok az etkisi olduğuna dair bir habere yanıt verdi. Dergi, sosyal ağın kendi mühendislerinin şirketin algoritmalarının, kurallarını ihlal eden sorunlu içeriğin yalnızca küçük bir bölümünün kaldırıldığını tahmin ettiğini bildiren iki yıl önceki dahili belgelere atıfta bulundu.


Journal'a göre, kıdemli bir mühendis ve araştırma bilimcisi 2019 yılının ortalarında yazdığı bir notta " Sorun şu ki, özellikle hassas alanlarda bütünlük za
rarlarının çoğunu yakalayan bir modelimiz yok ve muhtemelen asla olmayacak"

Ancak Facebook, platformdaki nefret içeriğinin yaygınlığının, son üç çeyrekte içerik görüntülemenin yaklaşık %0.05'inde veya her 10.000'de yaklaşık beş görüntülenmeye yaklaşık %50 düştüğünü iddia ediyor.

Facebook Dürüstlükten Sorumlu Başkan Yardımcısı Guy Rosen Pazar günkü olan blog yazısında, " Sızdırılan belgelerden elde edilen veriler, nefret söylemiyle mücadelede kullandığımız teknolojinin yetersiz olduğunu ve ilerlememizi kasten yanlış tanıttığımızı bir anlatı oluşturmak amaçlı kullanılıyor " dedi. " Bu doğru değil." 

Rosen, " Platformumuzda nefret görmek istemiyoruz, kullanıcılarımız veya reklamcılarımız da istemiyor ve bunu kaldırma çalışmalarımızda şeffafız " dedi.




Şirket, özellikle çevrimiçi nefretin gerçek dünyaya nasıl yayılabileceğinin altını çizen Capitol Hill'deki isyandan sonra içeriği denetleme konusunda daha iyi bir iş çıkarmak için daha fazla incelemelerde bulundu.

Şirket, eski bir Facebook çalışanı ve ihbarcı olan Frances Haugen'in, Facebook'un ürünlerinin tehlikelerinin farkında olduğunu, ancak bu etkileri kamuya açık bir şekilde küçümsediğini gösteren binlerce belgeyi ve dahili iletişimi ifşa etmesinden sonraki haftalarda daha fazla zaman harcıyor. Siyasi yelpazedeki milletvekilleri şimdiye kadar Facebook'u hesaba katma konusunda yenilenen ilgiye yanıt verdi.



Haugen, bu ayın başlarında bir ABD Senatosu alt komitesinin önüne çıktı ve Facebook'un ürünlerinin " çocuklara zarar verdiğini, bolünmeyi körüklediğini ve demokrasimizi zayıflattığını " iddia etti. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, Haugen'in ifadesini eleştirdi ve sosyal ağın " yanlış bir resmini " sunduğunu söyledi.



Sizlere bu yazımızda Facebook ile ilgili bir kaç belgelere dayanan Yapay Zeka sistemi ile ilgili bilgiler verdik. Facebook çalışanlarının açıklamaları ve Yapak Zeka üzerinde ne kadar durduklarını, özellikle nefret söylemine çok önem verdiklerini belirtiler bizde kısa ve öz bir şekilde sizlere belirttik. Makalelerimizi okumayı, takip etmeyi ve yorum yapmayı unutmayın. Bir başka makalede görüşmek üzere.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim