İrlanda'nın Vergi Cenneti Statüsü Artık Teknoloji Devlerini Korumayacak

İrlanda, Avrupa'nın her yerindeki teknoloji devleri ve büyük firmalar için her zaman bir vergi cenneti olmuştur. Hemen hemen her büyük firmanın Avrupa'daki merkezinin vergi cenneti İrlanda'da olmasıyla, halk bu firmalara ev sahipliği yaparak her zaman bir pay almak istemiştir ve daha önce uygulanan %12,5'lik vergi oranı, halkı ve devleti rahatlatmadı. Sonuç olarak, bazı gelir ve kazançları geri almak için İrlanda, birkaç gün önce çok uluslu şirketler için vergi oranını %15'e çıkaran uluslararası bağlayıcılığı olan bir anlaşmanın resmi tarafı olmaya karar verdi.

İrlanda teknoloji devlerine yeni vergi getiriyor

İrlanda, birkaç gün önce çok uluslu şirketler ve teknoloji şirketleri için vergi oranını %15'e çıkaran uluslararası anlaşmaya taraf olmaya karar verdi

Bu, normal bir şirketin gözünde pek fazla görünmeyebilir, ancak milyonlarca ve milyar dolarlık firmalar için, gelirleri açısından %2,5'lik bir oran birkaç milyona eşittir. Kararın daha erken çıkması beklense ve umulsa da, bu firmalar COVID-19'un tutarsızlıklarını başarılı bir şekilde ele aldıktan sonra, firmaların İrlanda'daki yeni vergi sistemi ile çok daha bütçeli bir şekilde çalışmasına izin vermek için yeni vergiyi mümkün olduğunca erken tanıtmak daha iyi görünüyor.

Bu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) dünya çapında vergi şeffaflığını hedefleyen iki aşamalı programını ana hatlarıyla belirtmesinin ve çok uluslu firmaların ve şirketlerin haksız avantaj elde etmesini ve vergi kaçırmasını önlemek için tüm ülkeler arasında eşit bir çizgi koymasının sonucu.

Ancak 100'den fazla ülke ile konuşulan bu plan henüz hayata geçirilmiş değil. Bunların arasında, planın geliri 750 milyon Euro'dan az olan şirketler için bir güvenlik ağı var. Plan, geliri belirtilen miktardan daha düşük olan herhangi bir şirketin, ülkede halihazırda kurulmuş olan miktarla, yani İrlanda için %12,5 oranında vergilendirileceğini, ancak kazancı 750 milyon Euro'yu aşan herhangi bir şirket veya firmanın %15 oranında vergilendirileceğini belirtiyor.

İrlanda'nın değerini ve vergi artışını perspektife koymak için, 800'den fazla ABD şirketinin İrlanda'da şubeleri var ve bu şirketler altında çalışan 180.000'den fazla çalışanı var. Bu şirketler arasında, gelecek vaat eden teknoloji firmalarından 1980'de Apple, 2003'te Google ve 2008'de Facebook ile  köklü teknoloji devlerine kadar herkes yer alıyor.

Ancak OECD hükmü kapsamında vurgulandığı üzere, 2023'ten itibaren yeni vergi oranının İrlanda'da henüz hiçbir şey bilmediğimiz ancak sadece spekülasyon yapabileceğimiz ve güncel tutabileceğimiz sonuçlarla yürürlüğe gireceği için bu saltanat yakında sona erecek.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim