Kablosuz şarj nasıl çalışır?

Manyetik indüksiyonun gücünü kullanarak tabii ki!

Kablosuz şarj nasıl çalışır?



Zamana karşı bir yarış. Telefonunuz bip sesi çıkararak pilinin neredeyse bittiğini söylüyor. Bu arada, şarja takmak için karışık kablolar ile avlanıyor. Basir bir çözüm olan, güç kablolarını ortadan kaldırmak ve kablosuz şarj kullanmak olacaktır (tabii ki destekliyor ise). Bu, elektromanyetik indüksiyon olarak bilinen bir prensipte kökleri gelişmekte olan bir teknolojinin arkasında kalan bir fikirdir.

İletken bir bobinden bir elektrik akımı gönderirseniz, manyetik bir alan üretir. Bunu bir çivinin etrafına tel sarara ve her ucunu bir bataryaya bağlarayarak yapabilirsiniz. Çivi manyetik bir hale gelecektir. Bu süreç aynı zamanda tersine de işlem yapılabilir. Bir mıknatısı tel bobine yerleştirin, kısa bir süre elektrik akımı üretecektir. Bunun nedeni, mıknatısın metal telde negatif yüklü elektronları itmesi ve çekmesidir. Bu tür enerji üretimi, ilk olarak 1831'de İngiliz fizikçi Michael Faraday tarafından özetlenen elektromanyetik indüksiyon ilkesinin temelini oluşturur.

Peki bunun kablosuz şarj ile ne ilgisi var?

Hızla ölmekte olan cep telefonu pilinizi ve kablosuz şarj pedimizi örnek olarak kullanalım. Ped, Bir güç kaynağına bağlı bir tel bobin içerir.

Elektronlar bir elektromanyetik alan oluşturmak için telden akarlar. Ancak şebeke gücü alternatif bir akım olduğundan ( yani saniyede birçok kez ileri geri döndüğü için ) ortaya çıkan manyetik alan da periyodik olarak tersine döner.

Telefonunuzu bu anahtarlama manyetik alanın üzerine yerleştirdiğinizde, telefonun içindeki bir bobindeki elektronlar da ileri ve geri çekilecektir. Bu hareket, aküyü şarj eden doğru akıma dönüştürülür.

Kablosuz şarj nasıl çalışır?
Kaynak : Cosmos Magazine


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim