Küçük Nükleer Reaktörler Nükleer Enerjinin Geleceği Olabilir Mi?



Küçük nükleer reaktörler, nükleer enerjiyi şimdiye kadar olana göre daha çok yaygın hale getirebilir gibi gözüküyor. NuScale Power, SMR tasarımını ABD Hükümeti tarafından onaylatan ilk şirket oluyor.


Nükleer Reaktör


Küçük modüler reaktörler, nükleer enerji endüstrisinde yıllarca süren düşüşe cevap olarak büyük bir yenilik olabilir.


Bir SMR, genellikle modül başına 300 megawatt'a kadar elektrik üretebilen bir reaktör olarak tanımlanabilir. Küçük Nükleer Reaktörler tek başına veya birkaç modüle sahip bir tesisin parçası olarak konuşlandırılabilir ve geleneksel enerji santralleri gibi sıfırdan inşa etmek yerine fabrikalarda inşa edilip, varış noktalarına sevk edilecek ve kurulacak şekilde tasarlanıyor.

Şu anda, birkaç tanesi ABD'de olmak üzere, dünya çapında bu tür teknolojiler için yaklaşık 50 adet tasarım ve konsept var. NuScale Power, ABD Nükleer Düzenleme Komisyonu'ndan tasarım onayı alan ilk şirkettir. Modülleri 76 fit (23.1 metre) yüksekliğinde ve 15 fit (4.5 metre) çapında, 77 megawatt elektrik üretebilmekte.

Küçük Nükleer Reaktör Modeli


Bu, büyük pazarlar için daha uygun maliyeti olan ve normal gigawatt büyüklüğündeki nükleer tesislerden çok daha küçük, ancak bu ölçeklenebilir model çok daha hızlı ve daha ucuz şekildedir. Bazı yerlerde geleneksel bir nükleer santrali destekleyecek şebeke veya sermaye yoktur ve küçük reaktör, fosil yakıtlar ile bitmeyen bir güç kaynağı isteyen çok daha küçük ve uzak bölgelere yerleştirilebilir. Her ne kadar bizler için elektrik üretsede, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlardan elektrik üretimi, insan kaynaklı iklim değişikliğine çok büyük katkıda bulunmuştur.

NuScale, Utah Associated Municipal Power Systems tarafından yönetilen Carbon Free Power Project'in bir parçası olarak Idaho Falls, Idaho'daki ilk SMR enerji santralini çalışır durumda görmek için 2029'u beklediklerini söyledi.Şirket, dünyanın dört bir tarafındaki diğer bu konudaki yetkililer ile ve  müşteriler ile görüşme halinde olduklarını belirtti.

Hiç Hacklendim Mi? Bunu Nasıl Öğrenebilirsiniz? Bunu öğrenmek için makalemize buraya tıklayarak gidebilirsiniz.

Diğer makalelerimize ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.


Bu makalemizde sizlere yeni modül olan Küçük Nükleer Reaktörlerden bahsettik, özelliklerini ve hangi şirket tarafından tasarlandığını anlattık. Diğer makalelerimizi okumayı ve bizi takibe almayı unutmayın. 
Bir başka makalede görüşmek üzere.



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim