Nano Teknoloji Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Nano teknoloji nerelerde kullanılır?


Nano Teknoloji Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Nano kelimesi yunanca cüce, kısa anlamına gelir. Yani buradan anlıyor olacağız ki Nano teknoloji, teknolojinin en ufak birimleri anlamına geliyor.

Volkanik kül, DNA ve buna benzer küçük parçacıklar Nano kelimesine örneklerdir. Nano teknoloji buna benzer ölçeklerde bilimsel ve deneysel faktörleri kapsayan deyimdir.

İnsan vücudunda ki mikro organizmalar nasıl hücrelerin en küçük halini temsil ediyorsa Nano teknoloji de teknolojinin en küçültülmüş ve oynanmış halini temsil eder.

Günümüzde fizik, bilgisayar teknolojileri, elektrik, biyoloji, kimya gibi sektörlerde yaygın olarak kullanılır. Bu teknoloji ile bir yiyeceğin genetik yapısı ile oynayarak onun muhteviyatını değiştirilebilir. Böyle bir şey mümkündür. Kötü niyetli olarak kullanılırsa insanlar için hiçte iç açıcı olmayabilir.

Teknoloji sürekli gelişmekte ve yaygınlaşmaktadır. Nano teknolojinin geleceğini düşünmek biraz ürkütücü olacaktır. Gelecekte gündemi daha çok meşgul edeceği bu günden bellidir.

Nano Teknoloji Neden Kullanılır?

Nano teknoloji herhangi bir şekilde teknolojik ürün ve maddenin büyük halinin optimize edilerek küçültülebilmesi gibi maddenin içeriğiyle oynayarak onu daha dayanıklı, daha kullanışlı, etkin bir hale getirmek için kullanılır. Bu sadece teknolojik aletlerle sınırlı kalmaz. Örneğin kozmetik sektöründe de bu teknoloji kullanılır.

Nano teknolojiyi maddenin en küçük haliyle oynanması olarak nitelendirebiliriz. Gerekli değişiklikler yapılarak maddeyi istenilen kıvama getirmektir.

Havacılık sektöründe de yaygın olarak kullanılır. Nano yapılı maddeler hafif, sağlam, dayanıklı olurlar. Bu sebepten dolayı roket yapımı, uzay istasyonları yapımı gibi oluşumlar hazırlanırken çok faydalı olmaktadır. Nano teknolojinin çeşitleri kullanım yerleri aslında saymakla bitmez.

Bunlara örnek verecek olursak rimelin suya dayanıklı olması, ilk üretildiğinde bir oda boyutunda olan bilgisayarın küçültülerek cebimize dahi giriyor olması, temizlik malzemelerinin bakterileri etkin olarak öldürmesi Nano teknolojiye çeşitli örneklerdir.

Nano teknolojinin meyveleri gelecekte çok büyük sorunlar yaratacağı gibi çok faydalı ürünleri de olacaktır.

İşlenmiş, değiştirilmiş, güçlendirilmiş, genleştirilmiş ve olması gerektiğinden daha fazla özelliğe sahipse oradan Nano teknolojinin etkisi olduğunu anlayabiliriz.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Esenlikler ile kalın, hoşçakalın.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim