NASA, Perseverance ile Mars'ın Sesini Kaydetmeyi Başardı!

 Şubat ayında Mars'a inen Perseverance gezici aracı, Mars'ın sesini kaydetmeyi başardı! İşte konu hakkında ki detaylar...





18 Şubat 2021'de Mars'ın yüzeyine sorunsuz bir şekilde iniş yapan Perseverance uzay aracı, yaşam belirtilerini ve araştırma örneklerini toplamaya devam ediyor ve son görevinde uzay gezici aracı Perseverance, Mars'ın sesini kaydetmeyi  başardı.

Perseverance'ın mikrofonlarından gelen verileri inceleyen Baptiste Chide, Jet Propulsion Laboratory'de (JPT)  yaptığı açıklamada gelen verileri ile ilgili şöyle bir açıklamada bulundu: Rüzgar esintilerinden gezicinin sürüş seslerine kadar tüm kayıt Mars'ın sesleri ile dolu. Üstelik gerçekten orada bulunuyormuşsunuz hissini veriyor.



Perseverance Sesleri Nasıl Kaydediyor?

Fransa'da bulunan Astrofizik Araştırma Enstitüsü'nde çalışan Chide, Mars gezegeninden gelen seslerin oldukça güçlü bas titreşimleri olduğunu ve bu yüzünden kulaklık takarak dinlediğinizde gerçekten hissedebileceğimizi söylüyor. Mikrofonların gelecekteki Mars ve diğer gezegenler üzerinden yapılacak olan araştırmalardan, beklenenden daha çok katkı sağlayacağını düşündüğünü belirtti. NASA, Mars üzerinde kayıt alınan bütün sesleri internet üzerinden kullanıcılara paylaşıyor. Buraya tıklayarak sesleri dinleyebilirsiniz.



Perseverance gezici aracının üzerinden Danimarkalı şirket DPA Microphones tarafından üretilen mikrofonun yanı sıra SuperCam cihazına yerleştirilmiş bir mikrofon daha bulunuyor. JPL, geçtiğimiz 8 aydır SuperCam'in dahili mikrofonundan yararlanıyor. JPL, Jezero Krateri üzerinde yaptığı kayıtları da oradan elde etmişti. Konu ile alakalı şirketin açıklaması ise şu:


Bu kayıtlardan bazıları, bilim insanlarına gezegenin atmosferindeki değişiklikler hakkında bilgi veriyor; sonuçta ses, havadaki titreşimler aracılığıyla yayılıyor. Perseverance‘ın direğindeki SuperCam mikrofonu, havadaki mikro türbülans değişimlerini izlemek için ideal bir konumda bulunuyor. Gezicinin MEDA (Mars Çevresel Dinamik Analizörü) adı verilen atmosferik araçlar paketinin bir parçası olan özel rüzgar sensörlerini tamamlayıcı bir yapıya sahiptir.




MEDA'nın sensörleri, rüzgarın hızını, basıncı ve sıcaklık değerlerini ölçüyor. Her görevde 2 saat boyunca çalışan sensörler, saniyede sadece 2 numuneye kadar veri elde edebiliyor. JPL, SuperCam'in saniyede 20 bine yakın veri edebildiğini ancak çalışma süresinin çok kısa olduğunu belirtti. 




MEDA'nın araştırma şefi Jose Rodriguez Manfredi, JPL açıklamasında şunları da belirtti.

Bu bir büyüteci, 100 kata kadar yaklaştırabilen profesyonel mikroskoplarla karşılaştırmak gibi bir şey, hava bilimcisinin bakış açısından, her bir ayrıntı ve bağlam birbirini tamamlar.

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim