PCR Testi Sonuçlarına Nasıl Bakılır ?

 Neredeyse hayatımızın 2 yılından daha çok bir süredir bizimle birlikte devam eden Covid-19'u herkes duymuştur. Bildiğiniz üzere Covid-19 virüs kategorisinden değerlendiriliyor. Hasta oluyoruz testler veriyoruz , ilaçlar içiyoruz veya da sürekli bizi evde sağlık hizmetleri hasta olduğumuzda kontrol ediyor. Peki PCR Testi nedir ? PCR Testi sonuçlarına nasıl bakılır ? PCR Testi nasıl verilir ? Bunlar ve daha fazlası makalemizde.


PCR Testi Nedir ? 

PCR ( Polymerase Chain Reaction ) bir tanı testi olarak bilinmektedir ve koronavirüste de virüse ait RNA'yı gösrermektedir. Yani PCR test koronavirüs sürecinde, vücutta virüs olup olmadığını belirlemek için yapılan bir testtir. Ayrıca farklı hastalıklar içinde kullanılan PCR, vücuttaki çok az sayıda ki mikrobu bile tespit edebilir. Test, vücutta virüsün varlığını ayrıca vücudun enfeksiyona yanıt olarak ürettiği antikorları belirleyebilmektedir.


PCR Testi Sonuçlarına Nasıl Bakılır ? 

PCR yani Covid-19 (koronavirüs) test sonuçlarına e-Nabız veya MHRS uygulaması ile öğrenebilirsiniz. Dipnot olarak enabiz.gov.tr'ye e-Devlet üzerinden ( e-Devlet şifreniz ile ) giriş yapabilir, ayrıca e-Nabız üzerinden barkod numaranız ile Covid-19 test sonucunuza bakabilirsiniz.




PCR Testi Nasıl Yapılır ?


PCR testlerinde, burun ve boğazdan ucu pamuklu ince bir çubuk vasıtasıyla sürüntü örneği alınmaktadır. Bunun yanında öksürdükten sonra çıkan balgam da örnek olarak alınabilmektedir. Koronavirüs için kullanılıyorsa, hastalığın ilk dönemlerinde PCR testi için boğaz ya da burundan örnek alınması daha uygundur. Doğru zamanda ve doğru bir şekilde sağlık görevlisi tarafından alınan örnek özel bir kaba konulmaktadır ve bu örnek laboratuvarda test kartuşuna aktarılmaktadır. Bu aşamadan sonra örnek filtre edilmektedir. Daha sonra ultrasonik dalgalar ile virüsün DNA'sı salınır. Bu aşamada PCR ajanlarıyla DNA molekülleri karışır. Sonrasında reaksiyon tüpünde gerçek zamanlı çoğalma ve tanımlama yapılır ve sonrasında sonuç aşamasına gelinir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim