Son Kullanma Tarihi (SKT) ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) Nedir?

Son kullanma tarihi nedir (SKT)?
SKT ve TETT ne anlama gelir?




Son kullanma tarihi (SKT) ve Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) nedir?

 Ambalajlı gıda ürünlerinin üzerinde yer alan,Son kullanma tarihi (SKT) ve Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) ibarelerinden biraz bahsetmek istiyoruz. 

Tüketiciler için neredeyse ikisi de aynı şeyi ifade ediyor olabilir. Fakat aralarında elbette fark var. Ve en önemlisi SKT ile TETT'yi birbiri ile karıştıran tüketiciler tarafından tüketilebilir durumdaki gıdalar çöpe gidiyor. Bu da israfın belli bir kısmını oluşturuyor. Belliden kastım elbette çok büyük bir kısım ne yazık ki. Bizler için de en önemli ödevlerden biri etiket bilgisine hakim olup etiket okuyarak elimizden geldiği kadarı ile gıda israfının önüne geçebilmek. Öncelikle SKT 'yi anlatmak gerekirse hepimizin bildiği üzere Son Kullanma Tarihi. Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'nde belirtilen tanımlar var. Son Kullanma Tarihi geçmiş gıdaların tüketilmemesi gerektiği, tüketildiği an insan sağlığı açısından tehlike teşkil edeceği bilinmelidir. Bu tarihlemeleri sıklıkla yüksek risk grubundaki gıdalarda görmekteyiz. Bunlar yumurta ve içeriğinde yumurta bulunan, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi gıdalardır. Ambalaj dikkatli incelendiğinde SKT bilgisi yer alan gıda ürünlerinin üzerinde TETT bilgisi yer almamaktadır. Bu da bizim bu ayrımı yapabilmemizi doğrudan sağlamaktadır. Son Kullanım Tarihi verildiğinde bu ibare, bize verilen son tarihten önce o ürünü tüketmemiz gerektiğini söylüyor aslında. Eğer kullanılacak ürün o tarihi doldurduysa o ürünü artık hiçbir şekilde kullanmamamız gerekli. Sağlık açısından zararlı olabileceği ve artık elimizdeki gıdanın bizler için tehlike unsuru haline geldiğini görmezden gelmememiz gerekiyor. Burada sağlığı etkileyecek tehlikeleri ve ürünün bozulmasını anlatırken aslında bunun sebebini Mikrobiyolojik olarak bozulma ve bu bozulma sonucunda meydana gelebilecek sağlık problemleri şeklinde ifade ediyoruz. Diğer bir ambalaj bilgisi olan TETT ise 

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi. (TETT)

Bu bilgiye baktığımızda Mikrobiyolojik bozulma riski taşımayan ürün gruplarının ambalajlarında yer alan bir ifadedir. TETT, gıdanın uygun koşullarda muhafaza edildiği takdirde kendine özgü özelliklerini ve niteliklerini koruduğu tarihi ifade etmektedir. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi'ne kadar ürün kalitesini korur. Bu verilen tarihten sonra besin değerinde ve kalitesinde azalmalar meydana gelir. Yani ürün kendine özgü kalite öğelerini kaybetmeye başlar. Pastane ürünleri, konserveler gibi gıdalar TETT'si geçmiş olsa bile duyusal anlamda herhangi bir değişiklik yoksa tüketilebilmektedir.  

"Etiketini Oku, İsrafın Önüne Geç"

Esenlikler ile kalmanız temennisi ile hoşçakalın.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim