Sürdürülebilir Elektriksiz Klima, Sıcaklıkları Düşürmek İçin Güneş Enerjisinden Yararlanabilir!

KAUST bilim adamları, güneş enerjisine ve elektriğe sınırlı erişimi olan özellikle sıcak bölgelerde soğutma amaçlı kullanılabilecek tuzlu-su buharlaşmasının soğutma etkisine dayanan basit bir soğutma sistemi geliştirdiler. Peki KAUST bunu nasıl yaptı? Nasıl bir klima bizi bekliyor? Detaylar makalemizde...


Güçlü Güneş Soğutma Cihazına Güç Sağlar

Pasif güneş enerjisinin yakalanmasıyla yürütülen basit bir soğutma sistemi, elektrik şebekesine erişimi olmayan sıcak ve yoksul topluluklar için amaçlanan düşük maliyetli gıda soğutma ve yaşam alanı soğutması sağlayabilir. Elektrik bileşenlerine sahip olmayan sistem, belirli tuzlar ve suda çözündüğünde oluşan güçlü soğutma etkisinden yararlanıyor. Her soğutma döngüsünden sonra sistem, suyu buharlaştırmak ve tuzu yeniden kullanıma hazır bir hale getirmek için güneş enerjisini kullanıyor.

Peng Wang'ın laboratuvarında doktora sonrası araştırmacı olan Wenbin Wang, " Sıcak bölgelerde yüksek düzeyde güneş enerjisi var, bu nedenle bu güneş enerjisini soğutma için kullanmak çok mantıklı olurdu" diyor. Dünyanın birçok yerinde iklim değişikliği nedeniyle soğutmaya daha fazla ihtiyaç var, ancak her topluluk klima ve soğutma için elektriğe erişemiyor. Profesör Wang, " Yeşil ve ucuz soğutma için şebekeden bağımsız bir güneş enerjisi dönüşümü ve depolama tasarımı tasarladık" diyor.

KAUST mühendisleri tarafından tasarlanmış olan soğutma sistemi, evlerdeki odaları soğutmak için kullanılabilir. Kaynak : © 2021 KAUST; Wenbin Wang



Ekip, iki aşamalı bir soğutma ve rejenerasyon sistemi tasarladı; soğutma aşaması suda belirli yaygın tuzların çözülmesinin, suyu hızla soğutan enerjiyi emmesi gerçeğine dayanarak kanıtladı.

Ekip, sistemin gıda depolaması için uygun bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Tuz, polistiren köpük kutu içine yerleştirilmiş metal bir kap içinde suda yavaş yavaş çözüldüğünde, kabın sıcaklığı odanın sıcaklığından yaklaşık 3,6 santigrat dereceye düştü ve 15 saatten fazla bir süre 15 santigrat derecenin altında kaldı.

Tuz çözeltisi oda sıcaklığına ulaştığında ekip, bir fincan şeklindeki 3D güneş enerjisi rejeneratörünü kullanarak suyu buharlaştırmak için güneş enerjisini kullandı. Bardak, güneş spektrumunun mümkün olduğu kadar çoğunu emecek şekilde tasarlanmış bir malzemeden yapılmıştı.Su buharlaşınca
NHNO3 kristalleri bardağın dış duvarı üzerinde artmıştır( toplanmıştır ). Wenbin, "Kristalize tuz, yerçekimi nedeniyle tuz düştüğünde otomatik olarak toplanabilir" diyor.

Bir kez toplandığında tuz, gerektiğinde tekrardan soğutma için yeniden kullanılabilir, depolanmış güneş enerjisi biçimini etkin bir şekilde temsil edebilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim