Kamuoyu araştırma kuruluşu KONDA’nın İsveç merkezli uluslararası insan hakları örgütü Civil Rights Defenders (Sivil Haklar Savunucuları) için hazırladığı Türkiye’de İnsan Hakları Araştırması başlıklı raporu, toplumun yalnızca yüzde 21’inin Türkiye’nin de imzaladığı İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin varlığından haberdar olduğunu gösteriyor. Eğitim sistemindeki bu eksikliğe rağmen toplumun insan haklarına yönelik algısı gelişmiş düzeyde.
25-26 Eylül 2021 tarihleri arasında 31 ilde 2 bin 402 kişiyle yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan rapora göre Türkiye toplumunun yüzde 83’ü için temel insan hakları doğuştan geliyor. Araştırmaya katılanların yüzde 84’ü de hükümeti eleştirmeyi ve protesto etmeyi doğal bir hak olarak görüyor. Her beş kişiden üçü toplumsal eylemlere biber gazı ile müdahale edilmesini insan hakkı ihlali olarak görürken ankete katılanların yüzde 70’i ise Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör atamalarına karşı yapılan protestoları haklı buluyor.
DW Türkçe’de yer alan habere göre, oplumun yüzde 73’ü ülkede bir insan hakları sorunu olduğunu düşündüğüne işaret ediyor. Hakları en çok ihlal edilen kesimlerin sırasıyla yüzde 45 ile kadınlar, yüzde 30 ile yoksullar, yüzde 20 ile Kürtler olduğu düşünülüyor. Ankete katılanlar, insan hakları ihlallerinde yüzde 56’lık bir oranla en çok siyasetçileri sorumlu görüyor, bunu yüzde 32 ile medya takip ediyor.
https://ift.tt/3oEmGby
GÜNDEM – Kronos Haber https://ift.tt/3oFjwEH Alıntı : https://ift.tt/3lNhccN