Kritik toplantıda neler konuşuldu?

İş dünyasının temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile gerçekleştirilen toplantıda öne çıkan detayları Bloomberg HT’ye anlattı.

Toplantıda iş dünyasının görüş ve sorunlarının yanı sıra kurdaki hareketliliğin görüşüldüğü, bu hareketliliğin önümüzdeki dönemde kalkacağı beklentisi olduğu belirtildi.

DEİK Başkanı Nail Olpak toplantıda Dövizin geldiği seviyeden rahatsızlıklarını ilettiklerini belirtti.

Yol haritasını öğrenmek açısından önemliydi”

Olpak toplantıya ilişkin olarak şunları söyledi; “İhtiyacımız olan ilaç gibi bir toplantı gerçekleştirdik. Neden mi? İş dünyası belirsizlik ortamını sevmez, Sayın Bakan’ın yol haritasını öğrenmek hepimiz açısından önemliydi. Sayın Bakan detaylı bir yol haritası açıkladı. Herkesi dinledi ve her soruya cevap verdi. İlgileneneceğim, çalışmamız lazım veya bu konuda farklı çalışmamız var şeklinde her konuya özel cevap aldık kendisinden.

Dövizin geldiği bu seviyeden rahatsız olduğumuzu Bakan Bey’e söyledik. Sayın Bakan, ‘kurlarla ilgili belirsizliği beraber kaldıracağız’ dedi.

Toplantıdan aktarabileceğim bazı önemli başlıklar şöyle;

-Cari açığı azaltıcı, büyümeyi öncüleyen ve ihracatı destekleyen bir politika.

-“Serbest piyasaya müdahalede bulunmayacağız. Böyle bir şey söz konusu değil” dendi..

– “Süreçlerimizde iş dünyası ve STK’larla birlikte ilerleyeceğiz.”

Enflasyonun yarattığı sıkıntılı durum görüşüldü”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay dolarizasyon ve enflasyonun içeride yarattığı sıkıntılı durumu, yurticinde çalışan firmalarin sıkıntıların görüşüldüğünü belirtti.

Burkay “Üretim ve ihracata dayalı büyümede de yüksek katma değerli ürünlere dönülmesi için yeni teşvik mekanizmalari şart. Bakan Bey de olumlu karşıladı.

Medikal sektörünün, kamuya iş yapan firmaların, bu firmalarla alakalı fiyat farkı kararnamesi bekliyorduk, Bakan Bey bu konuyu çözeceğine dair çok olumlu yaklaştı. Düşük cari açık, yüksek teknoloji üretimi ve ihracıyla Türkiye’nin bu yeni ekonomik modeliyle başarıya ulaşacağını ifade etti.
Döviz kurlarıyla ilgili küçük müdahaleler yapıldığını, dolarizasyonun duracağını ifade etti….

Stokçuluk ve fahiş fiyat tanımının yapılması gerektiğinin altını çizdi, bu konuda çalışma yapılacağını belirtti. Enerji fiyatlarıyla ilgili üretim ve ihracatı destekleyecek şekilde çalışma yapılması gerektiğini söyledi. KDV alacaklarının şirketlere bir an evvel ödenmesi ile ilgili de taleplerimiz oldu, bu konuya da çözüm odaklı yaklaştı” ifadelerini kullandı.

Olumlu istişare ortamı oldu

Turizm Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin olumlu bir istişare ortamı olduğunu, turizmdeki sorunları dile getirdiklerini belirtti. Narin “Turizmle ilgili işletme sermayesi ihtiyacımızı, KGF ihtiyacımızı belirttik. Bu konularda hızlı yol alacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Haberi Kaynağından oku: Bloomberg HT

Not : Bu haber Bloomberg HT internet sitesinden, Yeniistiklal.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.

Kritik toplantıda neler konuşuldu? yazısı ilk önce Yeni İstiklal üzerinde ortaya çıktı.



Alıntı Haberin Kaynağı Yeni İstiklal https://ift.tt/33r28eN

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim