Önemsenmeyen ‘ev kazaları’ çocuklarda görme kaybına neden olabiliyor

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Genel Başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran, önemsenmeyen ev kazalarının çocuklarda görme kaybına kadar gidebilen olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabildiğini söyledi.

Antalya’daki “55. Ulusal Oftalmoloji Kongresi”ne katılan Kapran, 4 yaşına kadarki çocuklarda ev kazaları nedeniyle ciddi görme kayıplarının yaşandığını anlattı.

Çocuklarda göz kazalarının yaygın olduğunu vurgulayan Kapran, şöyle devam etti:

“Tüm kazalar içinde yüzde 30-40’ı çocuktur. Göz kazaları en çok evde oluyor. Çeşitli nedenlerle ya da çocuklarla çok fazla ilgilenilmezse ev kazaları kaçınılmaz oluyor. Çocuklar birbirine oyuncak, top atıyor, oyuncak tabancalarla plastik mermiden yaralanma oluyor. Çocukların boyu kısa olduğu için kapı kolları gözlerine çok çarpıyor. Bu tip ev kazaları salgın döneminde arttı. Salgında hastaneye pek gidilmek istenmediği ve erken dönemde tedavi olunmadığı için maalesef kazalar sonucu çocuklarda göz kayıpları arttı. Göz kazaları kalıcı körlüklere neden olabiliyor.”

Bu konuda dikkatli olunması gerektiğini aktaran Kapran, çocukların şakalaşmak için gözlerine tuttuğu lazer ışıklarının da göz sağlığı için tehlikeli olduğunu dile getirdi.

‘ÇOCUK BÜYÜDÜKÇE KAZA ŞEKİLLERİ DE DEĞİŞİYOR’

Kapran, çocukların ev kazalarını aileden gizleyebildiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Çocuk büyüdükçe, belirli yaşlara geldikçe kaza şekilleri de değişiyor. Çocuk, kardeşine zarar vermiş olabiliyor. Salgın döneminde bunlara dikkat etmek lazım. Aileler, çocuklarına dikkat etmeli, kızarıklık, şişlik, morluk, göz bebeğinde beyazlık varsa kaza geçirmiştir. Ancak lazer tuttukları zaman hiç anlaşılmıyor, zamanla görmede azalma oluyor. Göz kazalarını önemseyin. Bazen çocuğun gözünde morluk oluyor, geçmesi için buz konuluyor. Bunlar kesinlikle yanlış, hemen doktora gitmek, erken tedavi olmalarını sağlamak gerekiyor.”

Dünyada en fazla görme azlığının gözlük kullanılmamasından kaynaklandığına dikkati çeken Kapran, gözlük kullanılmadığı için düzeltilebilecek görme bozukluklarının daha da ilerlediğinin altını çizdi.

Haberi Kaynağından oku: Cumhuriyet

Not : Bu haber CUMHURİYET internet sitesinden, Yeniistiklal.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.

Önemsenmeyen ‘ev kazaları’ çocuklarda görme kaybına neden olabiliyor yazısı ilk önce Yeni İstiklal üzerinde ortaya çıktı.



Alıntı Haberin Kaynağı Yeni İstiklal https://ift.tt/31yd2i6

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim