Hyundai, Panasonic ve LG, CES 2022'de Metaverse Yarışına Katılıyorlar

Asyalı şirketler Metaverse'de büyüme fırsatlarını hevesle aramaya başlıyorlar, ancak kârlılığa giden yol belirsizliğini koruyor.

Nikkei'ye göre, Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) 2022'deki birçok Asyalı şirket bu konseptin tam olarak ne anlama geldiğini anlama sürecinde olsalar bile metaverse yarışına hevesle katıldılar.

Asyalı şirketler Metaverse'e katılıyorlar

Asyalı şirketler Metaverse'de büyüme fırsatlarını hevesle aramaya başlıyorlar, ancak kârlılığa giden yol belirsizliğini koruyor.

"Metaverse" terimi, ünlü roman yazarı Neal Stephensen tarafından bilim kurgu romanı Snow Crash'de insanların dijital biçimde birbirleriyle etkileşime girdiği sanal bir dünyayı tanımlamak için icat edildi. "Metaverse" kelimesi iş dünyasına girdiğinden beri, özellikle de Facebook geçen yıl adını Meta olarak değiştirdikten sonra, metaverse'in nasıl yorumlanacağı konusundaki tartışmalar sürekli ısınıyor.

LG Corp'un Silikon Vadisi merkezli inovasyon kolu LG Nova'nın başkanı Sokwoo Rhee, "Bu noktada Metaverse'ün sabit ve kesin bir tanımı olduğunu düşünmüyorum. Metaverse hala gelişiyor." dedi.

4 Ocak'taki medya fuarında LG, ortak olduğu bir programda metaverse ile ilgili bir dizi yeni girişimi tanıttı. Bunların içinde, eğitim programının inşasında uzmanlaşmış ıQ3 şirketi, sanal gerçeklik işi ve metaverse'de dünyayı "seyahat etme" şansı sunan deneyimi zenginleştiren başlangıç şirketi I3M'dir.

Rhee, bu projelerin LG'nin işine nasıl entegre edilebileceğinin henüz net olmadığını, ancak Metaverse'ün büyüme yolunu yeniden şekillendirmeye yardımcı olacağını umduğunu söyledi. "LG'nin bu noktada Metaverse'ü tanımlamak istediğini düşünmüyorum. Ne olduğunu biliyoruz ve geleceğin bir parçası olacağını biliyoruz." dedi.

Bu arada, Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai, iş sektörünün ötesine geçmeyi amaçlayan, metaverse ve mobilitenin bir kombinasyonunu ifade eden "metamobility" adlı yeni bir konsept tanıttı. Hyundai, 2021'de SoftBank'tan robot üreticisi Boston Dynamics'i satın aldı. Hyundai'nin Spot robot köpeği, Koreli otomobil üreticisinin metaverse'in geleceğini, çoklu robotik cihazların sanal ve fiziksel dünyalar arasında bağlantı işlevi gördüğü bir yer olarak tanımladığı CES 2022'de manşetlere çıktı.

Örneğin robotik bir araba, kişisel bir araba gibi mobilite hizmetleri sunabileceği gibi, gerçek hayatta hareket ederken sürücünün sanal dünyadaki diğer insanlarla etkileşime girmesi için bir ofis veya eğlence merkezi haline de gelebilir. Ancak Hyundai'nin performans vizyonunu tam olarak gerçekleştirmesi biraz zaman alabilir. Nikkei, CES 2022'de Hyundai Metaverse standını ziyaret ettiğinde, insan-robot etkileşimi çoğunlukla bir ekranla sınırlıydı.

Yukarıda bahsedilen iki şirketin aksine Panasonic, Metaverse'ü donanımla deneyimlemeye başlamayı seçti. Japon şirketi, Meta'nın Oculus'ü gibi mevcut cihazlardan çok daha hafif olan ve yaklaşık 28 gram ağırlığındaki bir sanal gerçeklik başlığı olan MeganeX'i tanıttı.

Panasonic yan kuruluşu Shiftall'ın CEO'su Takuma Iwasa, "Panasonic'in yeni pazarlara, yeni müşterilere ve yeni ürünlere ihtiyacı var. Metaverse'ün büyük iş potansiyeline sahip olduğuna ve insanların bunun üzerinde daha fazla zaman harcayacağına inanıyoruz." dedi.

Metaverse’deki işletmeler için sanal etkinlik alanları sağlayan New York merkezli bir girişim olan Touchcast'in kurucusu ve CEO'su Edo Segal'e göre, tüm projeler başarılı değil. Ancak önemli olan, şirketlerin rekabeti yenmek için erkenden denemeye başlaması gerektiğidir. Segal, durumu 1990'larda bir web sitesi kuran bir şirkete benzeterek, "Bekleyebilirsiniz, ancak beklerseniz, oraya önce başka biri gelir ve tüm işinizi alır." dedi.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim