Mars Gezgini Perseverance ile İletişim Birkaç Haftalık Kesintiden Sonra Yeniden Sağlandı

Perseverance uzay aracı, Şubat 2021'de indiğinden bu yana Mars manzarasını haritalıyor ve gezegenin yapısını analiz ediyor. Birkaç hafta süren iletişimde bir duraklamadan sonra, gezici bir kez daha NASA bilim insanlarına ve mühendislerine veri aktarıyor. Bu bilgi, araştırmacılara Mars'ın daha önce hiç görülmemiş manzaralarına ve duyulmamış seslerine erişim sağlamaya devam ediyor.

Perseverance ile iletişim yeniden sağlandı

Birkaç hafta süren iletişimde bir duraklamadan sonra, Mars gezgini Perseverance bir kez daha NASA bilim insanlarına ve mühendislerine veri aktarıyor.

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı (JPL), bu hafta Mars'taki Perseverance gezicisi ile bağlantının yeniden kurulmasını kutladı. Planlanan radyo sessizliği dönemi, güneş kavuşumu (birleşimi) olarak bilinen doğal bir fenomenin sonucuydu. Yeniden kurulan bağlantı, Perseverance ekibine Mars manzarasının görüntülerine ve uzak gezegenin çevresinin daha fazla ses kaydına sürekli erişim sağladı.

Mars ve Dünya'nın yörüngeleri güneşin zıt taraflarında hizalandığında bir güneş kavuşumu (birleşimi) meydana gelir. Bu hizalanma sırasında, Güneş'in koronasından çıkan iyonize gazlar radyo iletişimini etkileyebilir. Kavuşum başladığında, JPL mühendisleri herhangi bir komut vermekten kaçınırlar, çünkü gazlar gezicinin bozuk iletimler almasına neden olabilir. Kızıl gezegen herhangi bir zamanda 34 milyon ila 250 milyon mil uzakta olduğu için, üzgün olmaktan çok güvende olmak kesinlikle daha iyidir.

Potansiyel iletişim sorunlarını planlamak, JPL ekibinin planlamak zorunda olduğu birçok riskten yalnızca biridir. En son teknolojiler yerine bilinen teknolojilerin kullanılması, uzun vadeli çalışabilirlik sağlamada ve NASA'nın galaktik komşumuz hakkında daha fazla bilgi edinme becerisini sağlamada kritik bir rol oynar.

Yakın zamanda yayınlanan bir videoda, JPL mühendisleri, gezicinin kızıl gezegenden daha önce hiç duyulmamış ses ve akustik verileri sağlamak için kullanılan ticari sınıf mikrofonlarını anlattı. Engelleri aşmaktan veri toplamaya ve analiz etmeye kadar çeşitli görevleri yerine getirebilen gezici, 1990'ların sonlarında Apple iMac G3'ü çalıştıran aynı CPU olan değiştirilmiş bir PowerPC 750 ile donatılmıştır.

Milyonlarca mil ötede radyoyla çalışan bir gezici tasarlamak, inşa etmek, taşımak ve kontrol etmek kolay bir iş değil. Temmuz 2020'de başlatılan program, 2,7 milyar dolarlık bir fiyat etiketi taşıyor ve dünyanın en parlak mühendislerinden, bilim insanlarından ve araştırma kuruluşlarından oluşan bir ekip gerektiriyor.

Perseverance gezgini, kaya, toprak ve hava örneklerini analiz etmek için gezegenin yüzeyini gezmeye devam edecek. Veriler ayrıca, gezicinin yardımcısı küçük bir helikopter olan Ingenuity tarafından da yakalanacak.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim