Çin, Dünya'yı Uzaydan İncelemek İçin Sürdürülebilir Kalkınma Uydusu SDGSAT-1'i Fırlattı

Uydu, insan faaliyetleri ve doğa arasındaki etkileşimleri gözlemleyecek.

Çin'in Long March 6 roketi, Kuzey Çin'deki Taiyuan Uydu Fırlatma Merkezi'ni çevreleyen tepelerin arasından SDGSAT-1 uydusunu fırlattı.

Çin, BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin bir parçası olarak Perşembe günü geç saatlerde yörüngeye bir uydu göndererek hızlı uzay lansmanlarına devam etti.

Çin'in yeni nesil fırlatma araçlarından biri olan Long March 6 roketi, Kuzey Çin'deki Taiyuan Uydu Fırlatma Merkezi'ni çevreleyen tepelerin arasından SDGSAT-1 uydusunu fırlattı.

Çin'in CCTV haber servisinin Guangmu adını verdiği misyonun uydusu SDGSAT-1, yaklaşık 314 mil (505 kilometre) yükseklikte yörüngeye girecek ve Sürdürülebilir Kalkınmayı değerlendirmeye yardımcı olacak verileri toplamak için termal kızılötesi, düşük ışık seviyesi ve multispektral kameralar kullanacak şekilde tasarlandı. Veriler, insanların kentsel yerleşimi ve kıyı faaliyetleri ile doğa arasındaki etkileşimi ve değişiklikleri değerlendirmek için kullanılacak.

Çin'in Dünya'yı izlemek için kullanacağı SDGSAT-1 uydusu başarıyla fırlatıldı

Çin Bilimler Akademisi'nden (CAS) uydunun ilerleyişine ilişkin 2020 tarihli bir makaleye göre, uydudan gelen veri hizmetleri fırlatmanın ardından altı ay içinde kullanıma sunulacak.

Yaklaşık 1,631 lb. (740 kilogram) olan SDGSAT-1 uydusu, CAS tarafından geliştirildi ve daha önce CASEarth uydusu olarak biliniyordu. Uydu, CAS'ın Büyük Dünya Veri Bilimi Mühendisliği Projesi'nin bir parçası olarak başladı.

Görevi başlatan Long March 6 roketi, ülkenin devlete ait ana uzay yüklenicisi olan China Aerospace Science and Technology Corporation'a (CASC) ait büyük bir roket ve uzay aracı üreticisi olan Shanghai Academy of Spaceflight Technology (SAST) tarafından geliştirildi.

Roket ilk olarak 2015 yılında fırlatıldı ve şu anda toplamda sekiz kez fırlatıldı. Bunların yarısının yalnızca 2021'de gerçekleşmesi, roketin Çin'in fırlatma planlarında daha büyük bir rol oynamaya başladığını gösteriyor.

Çin'in eski Long March roketlerinin çoğunun aksine, yeni nesil Long March 6, itici gaz için yüksek oranda rafine edilmiş gazyağı ve sıvı oksijen kullanıyor.

SAST ayrıca ilk Long March 6A'yı piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Adına rağmen, yeni roket standart Long March 6'dan oldukça farklı olacak ve sıvı itici çekirdek aşamasını katı yan güçlendiricilerle birleştiren ilk Çinli fırlatıcı olacak.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim