Çin Mega Bir Uzay Gemisi İnşa Etmek İstiyor

Çin, dev mega bir uzay aracının nasıl inşa edileceğini incelemeyi planlıyor.

Çin 1 kilometre uzunluğunda ultra büyük uzay aracını nasıl inşa edileceğini araştırıyor. Büyük bir uzay aracının ne için kullanılacağı merak konusu.

Çin, 0.6 mil (1 kilometre) uzunluğunda olan ultra büyük uzay aracını nasıl inşa edileceğini araştırıyor. Fakat fikrin ne kadar uygulanabilir olacağı ve bu kadar büyük bir uzay aracının ne için kullanılacağı merak konusu.

Proje, ülkenin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yönetilen bir finansman kuruluşu olan Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı'ndan gelen daha geniş bir araştırma teklifi çağrısının bir parçası. Vakfın web sitesinde yayınlanan bir araştırmada, bu tür devasa uzay gemilerini "uzay kaynaklarının gelecekteki kullanımı, evrenin gizemlerinin keşfi ve yörüngede uzun süreli yaşam için büyük stratejik havacılık ekipmanı" olarak tanımladı.

Vakıf, bilim insanlarının yörüngeye fırlatılması gereken inşaat malzemesi miktarını sınırlayabilecek yeni, hafif tasarım yöntemleri ve bu tür devasa yapıları uzayda güvenli bir şekilde monte etmek için yeni teknikler üzerine araştırma yapmalarını istiyor. Finanse edilirse, fizibilite çalışması beş yıl sürecek ve 15 milyon yuan (2.3 milyon dolar) bütçeye sahip olacak.

Proje kulağa bilim kurgu gibi gelebilir, ancak eski NASA baş teknoloji uzmanı Mason Peck, fikrin öylesine çıkmadığını ve zorluğun temel bilimden çok bir mühendislik sorunu olduğunu söyledi.

Cornell Üniversitesi'nde havacılık mühendisliği profesörü olan Peck, ''Bence bu tamamen mümkün. Buradaki sorunları aşılmaz engeller olarak değil, ölçek sorunları olarak tanımlardım" dedi.

Şimdiye kadarki en büyük zorluğun, nesnelerin ve malzemelerin uzaya fırlatılmasının büyük maliyeti olduğunu belirtti. NASA'ya göre en geniş noktasında sadece 361 fit (110 metre) genişliğinde olan Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) inşa edilmesi yaklaşık 100 milyar dolara mal olduğunu belirten Peck, bu nedenle 10 kat daha büyük bir şey inşa etmenin ulusal uzay bütçesini bile zorlayacağını söyledi.

Yine de çoğu, Çinlilerin ne tür bir yapı inşa etmeyi planladığına bağlı. ISS, ekipmanla doludur ve kütlesini önemli ölçüde artıran insanları barındıracak şekilde tasarlanmıştır. Peck, "Sadece uzun ve aynı zamanda ağır olmayan bir şeyden bahsediyorsak, o zaman farklı bir hikaye olabilir" dedi.

Yapım teknikleri, bir behemoth uzay gemisini uzaya götürme maliyetini de düşürebilir. Peck, geleneksel yaklaşımın dünya üzerinde bileşenler oluşturmak ve daha sonra bunları yörüngede Legolar gibi bir araya getirmek gibi olacağını söyledi, ancak 3D baskı teknolojisi potansiyel olarak kompakt hammaddeleri uzayda çok daha büyük boyutlardaki yapısal bileşenlere dönüştürebilir.

Peck'e göre, daha da cazip bir seçenek, Dünya'ya kıyasla düşük yerçekimine sahip olan Ay'dan hammadde temin etmek olacaktır, bu da Peck'e göre, yüzeyinden uzaya malzeme fırlatmanın çok daha kolay olacağı anlamına gelir. Yine de, bu ilk önce ayda fırlatma altyapısı gerektiriyor ve bu nedenle kısa vadede bir seçenek değildir.

Büyük uzay gemisi, büyük sorunlar

Bu kadar büyük oranlarda bir yapı aynı zamanda benzersiz sorunlarla karşı karşıya kalacaktır. Peck, bir uzay aracının yörüngede manevra yaparken veya başka bir araçla kenetlenirken kuvvetlere maruz kaldığında, hareketin uzay gemisinin yapısında titreşmesine ve bükülmesine neden olan enerjiyi verdiğini açıkladı. Bu kadar büyük bir yapıyla, bu titreşimlerin azalması uzun zaman alacak, bu yüzden uzay aracının bu titreşimlere karşı koymak için amortisörlere veya aktif kontrole ihtiyaç duyacağını söyledi.

Peck, tasarımcıların uzay aracının hangi yükseklikte yörüngede olması gerektiğine karar verirken dikkatli tavizler vermek zorunda kalacaklarını söyledi. Daha düşük irtifalarda, dış atmosferden sürüklenme araçları yavaşlatır ve kendilerini sürekli olarak sabit bir yörüngeye geri döndürmelerini gerektirir. Peck, bunun zaten ISS için bir sorun olduğunu belirtti, ancak üzerinde daha fazla sürükleme etkisi olan ve yerine oturması için daha fazla yakıt gerektiren çok daha büyük bir yapı için büyük bir endişe olacağını belirtti.

Öte yandan, fırlatmak daha zordur çünkü radyasyon seviyeleri, bir nesnenin dünya atmosferinden uzaklaştıkça hızla artar, bu da uzay aracının insanları barındırması durumunda bir sorun olacaktır.

Ancak Urbana-Champaign'daki Illinois Üniversitesi'nde havacılık Mühendisliği profesörü olan Michael Lembeck, hem Çin hem de ticari alan programları üzerinde çalışmış olan böyle bir yapının inşası teknik olarak mümkün olsa da, pratik anlamda mümkün olmadığını söyledi.

Michael Lembeck, ''Bu Starship Enterprise'ı inşa etmekten bahsetmek gibi bir şey. Maliyeti göz önüne alındığında, fantastik, uygulanabilir değil ve düşünmesi eğlenceli, ancak teknoloji seviyemiz için çok gerçekçi değil" dedi.

Lembeck, araştırma projesinin küçük bütçesi göz önüne alındığında, muhtemelen böyle bir projenin en eski hatlarını haritalamak ve teknolojik boşlukları belirlemek için yalnızca küçük, akademik bir çalışma olması gerektiğini söyledi. Karşılaştırma için, astronotları ISS'ye götürmek için bir kapsül inşa etme bütçesi 3 milyar dolar.

Bir de bu kadar büyük bir uzay aracının ne amaçla kullanılacağına dair sorular var. Lembeck, olasılıkların, yarı iletkenler ve optik ekipman gibi yüksek değerli ürünler veya dünya dışı yaşam için uzun vadeli yaşam alanları oluşturmak için mikro yerçekimi ve bol güneş enerjisinden yararlanan uzay üretim tesislerini içerdiğini söyledi. Ancak her ikisi de çok büyük bakım maliyetleri gerektirecektir.

Lembeck, "Uzay istasyonu yılda 3 milyar dolarlık bir girişimdir. Bunu daha büyük tesisler için çarparsanız, hızla büyük, pahalı bir girişim haline gelir" dedi.

Çin ayrıca yörüngede muazzam güneş enerjisi dizileri oluşturmaya ve enerjiyi mikrodalga ışınlarıyla Dünya'ya geri ışınlamaya ilgi duyduğunu belirtti, ancak Peck böyle bir projeye Çin ekonomisinin yetmediğini söyledi. Peck, bazı hesaplamalar yaptı ve dünyadaki güneş panellerinden üretilen enerji için watt başına sadece 2 dolar'a kıyasla watt başına yaklaşık 1.000 dolar'a mal olacağını tahmin ediyor.

Peck, bu kadar geniş bir alan yapısı için belki de en umut verici uygulamanın bilimsel olacağını söyledi. Bu ölçekte bir uzay teleskopu, diğer güneş sistemlerinde gezegenlerin yüzeyindeki özellikleri potansiyel olarak görebilir. Peck, "Bu, güneş dışı gezegenleri ve potansiyel olarak evrendeki yaşamı anlamamız için dönüştürücü olabilir" diye ekledi.

Bizi Twitter, Facebook ve Flipboard'da takip edebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim