NASA'nın Perseverance Uzay Aracı Mars'ın Görev Açısından Kritik Görüntülerini Yakaladı

NASA'nın Perseverance uzay aracı, Mars ve eski geçmişine daha kapsamlı bir bakış açısı sunan çeşitli fotoğraflar yakaladı.

NASA'nın Perseverance uzay aracı, Şubat ayında Mars'taki yeni evine inişinden bu yana, Kızıl Gezegen ve eski geçmişine daha kapsamlı bir bakış açısı sunan çeşitli fotoğraflar yakaladı.

18 Şubat 2021'de Mars yüzeyine inen altı tekerlekli robotik kaşif, her biri aşırı yakın çekimlerden geniş açılı panoramik görüntülere kadar farklı bir perspektif yakalayan toplam 23 kamera ile donatılmıştır.

NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet Propulsion Laboratuvarı'ndaki ilk bilim kampanyasının eş lideri Vivian Sun yaptığı açıklamada, "Görüntüleme kameraları her şeyin büyük bir parçası. Bilim için her gün çoğunu kullanıyoruz. Kesinlikle görev açısından kritik öneme sahipler." dedi.

Perseverance rover, 3.5 milyar yıl önce devasa bir göl ve delta sistemi olduğuna inanılan Mars'ın 28 mil genişliğindeki (45 kilometre) Jezero Kraterinin içine dokundu. Misyonun birincil bilim hedeflerinden biri, Mars'taki eski yaşamın kanıtlarını aramaktır.

Perseverance Uzay Aracı Mars'ın Kritik Görüntülerini Yakaladı

Uzay aracının süper kamerası (SuperCam), mineral hedeflerine bir lazer ateşleyerek ve buharlaşan kayanın mineralojisini ve kimyasını analiz ederek geçmiş yaşamı aramaya yardımcı oluyor. Açıklamaya göre, SuperCam, Uzak Mikro Görüntüleyiciyi (Remote Micro-Imager) (RMI) içeriyor.

SuperCam, güçlü bir zum objektife sahip olan ve renkli görüntüler, 3D stereo görüntüler ve yüksek çözünürlüklü video çekebilen Mastcam-Z adlı bir çift kameranın yakınında, Perseverance'ın direğinde veya kafasında bulunur. Genellikle uzay aracının "gözleri" olarak adlandırılan Mastcam-Z görüntüleyicileri, bilim insanlarının hedef konumları ve hangi özelliklerin yakınlaştırılacağını belirlemelerine yardımcı olur.

Bu iki cihaz genellikle birlikte çalışır, Mastcam-Z daha geniş bir görünüm sağlar ve SuperCam daha yakından bir görünüm yakalar.

NASA'nın Perseverance uzay aracı, Mars ve eski geçmişine daha kapsamlı bir bakış açısı sunan çeşitli fotoğraflar yakaladı.

17 Mart 2021'de çekilen bir dizi görüntü, kraterde oluşan yelpaze şeklindeki bir nehir deltasının parçası olan "Delta Scarp" adlı bir kayalığın ayrıntılı görüntüsünü yakaladı.

Yukarıdaki resimde, Perseverance uzay aracının Mastcam-Z kamerası tarafından çekilen alt görüntü, yamacın tabanını ve platosunu gösterirken, üstteki ek görüntü, Perseverance'ın RMI kamerası tarafından yaklaşık 1.4 mil (2.25 km) mesafeden çekilen görüntülerin bir mozaiğidir.

New Mexico'daki Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'nda SuperCam'in baş araştırmacısı Roger Wiens, "Bu, devasa kayaları gösteriyor. Bu, nehir yatağındaki kayaları bu delta oluşumuna sürükleyen büyük bir sel baskınının meydana geldiği anlamına geliyor. Bu büyük kayalar delta oluşumunun bir parçası. Göl yatağı dolu olsaydı, bunları en üstte bulurdunuz. Yani ani sel meydana geldiğinde göl dolu değildi. Genel olarak, dengesiz bir iklime işaret ediyor olabilir. Belki de bazı mikroorganizmaları yetiştirmek için sevebileceğimiz bu çok sakin, yaşanabilir yere her zaman sahip değildik." dedi.

Her Mastcam-Z görüntüleyicisinin yanında, uzay aracının Mars'ta otonom olarak dolaşmasına yardımcı olmak için tasarlanmış bir Navcam bulunur. Her durakta, rover (gezici) alanın 360 derecelik bir görünümünü elde etmek için iki navigasyon kamerasını kullanır. Aşağıdaki resim, Perseverance uzay aracının o zamanki en uzun otonom sürüşü olan 358 fit (109 metre) yol kat etmesinden sonra 1 Temmuz 2021'de çekilen Navcam'lerden birinin görüntüsünü göstermektedir.

NASA'nın Perseverance uzay aracı, Mars ve eski geçmişine daha kapsamlı bir bakış açısı sunan çeşitli fotoğraflar yakaladı.

Sun yaptığı açıklamada, "Navigasyon kamerası verileri, SuperCam ve Mastcam-Z gibi daha yüksek çözünürlüklü araçlarla hedeflenen bir bilim takibi yapmak ve bu görüntülere sahip olmak için gerçekten yararlıdır." dedi.

Uzay aracı ayrıca altı tehlike önleme kamerası veya Hazcams ile donatılmıştır: dördü ön tarafta ve ikisi uzay aracının arkasında bulunur. Hazcam'ler, uzay aracının büyük kayalar, hendekler veya kum tepeleri gibi zorlu arazilerden kaçınmasına yardımcı olur. Öndeki Hazcam'ler ayrıca uzay aracının robotik kolunu ölçümler, fotoğraflar ve kaya ve toprak örnekleri toplaması için yönlendirmeye yardımcı oluyor - bu da görevin bir diğer önemli hedefi.

Perseverance, daha sonraki bir görevin parçası olarak Dünya'ya getirilecek düzinelerce örneği toplamak ve önbelleğe almak için tasarlanmıştır. Uzay aracının robot kolu, bu örneklerin seçilmesine yardımcı olmak için üç kamera kullanır: WATSON (Operasyonlar ve Mühendislik için Geniş Açılı Topografik Sensör), SHERLOC (Organikler ve Kimyasallar için Raman ve Lüminesans ile Yaşanabilir Ortamları Tarama), Otomatik Odaklama ve Bağlamsal Görüntüleyici (ACI), PIXL (X-ışını Litokimyası için Gezegensel Enstrüman) Mikro Bağlam Kamerası.

WATSON, Mars kayalarındaki ve tortularındaki küçük tanelerin çeşitliliğini, boyutunu, şeklini ve rengine odaklanma yeteneği ile aşırı yakın çekimler sağlar. Açıklamaya göre, ince ölçekli kamera, Mars'ın eski jeolojik geçmişi hakkında yeni ipuçları veren taneler arasındaki "çimentoyu" da ayırt edebiliyor.

NASA'nın Perseverance uzay aracı, Mars ve eski geçmişine daha kapsamlı bir bakış açısı sunan çeşitli fotoğraflar yakaladı.

Yukarıdaki görüntü, "Foux" lakaplı bir kaya hedefini temsil ediyor. WATSON, 11 Temmuz 2021'de hedefin kabaca 1,4 x 1 inç (3,5 x 2,6 santimetre) görüntüsünü alarak bölgeyi yakınlaştırdı. Bu gibi yakın görünümler, mühendislerin keşif aracının matkabını kaya karot numunelerini çıkarmak için konumlandırmasına yardımcı olur

SHERLOC'un JPL'deki baş araştırmacısı Luther Beegle yaptığı açıklamada, "Sülfat ve karbonat gibi sulu [sulu] ortamlarda oluşan malzemelerin gerçekten harika spektrumlarını alıyoruz. Yaşam belirtileri için gerçekten iyi bir koruma potansiyelinin olması gereken deltaya yaklaştığımızda, orada bir şey varsa görme şansımız gerçekten yüksek." dedi.

15 Eylül'den beri, gezici Bastide adlı ince katmanlı bir kayalığı araştırıyordu. Gezici, 2 Ekim ile 14 Ekim arasındaki Mars Güneş kavuşumuna hazırlanırken, Mars kayalarını örneklemeye kısa bir ara verecek.

DonanımPro'yu Twitter, Facebook ve Flipboard'da takip edebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim