Facebook, Instagram ve WhatsApp Neden Küresel Olarak Çöktü?

Facebook'un sunduğu hizmetlere yaklaşık 7 saat boyunca aynı anda erişilemedi. Bu, milyarlarca kullanıcıyı rahatsız etti ve şirkete 6 milyar dolara mal oldu.

4 Ekim Türkiye saatiyle 18.40 civarında, Messenger, Instagram ve WhatsApp dahil olmak üzere tüm Facebook hizmetlerine küresel olarak 7 saat boyunca erişilemedi. Bu noktada, DownDetector sayfası, uzun bir süre boyunca dikey ve sürüklenen bir grafikle Facebook hata raporlarında bir artış gösterdi.

Messenger, Instagram ve WhatsApp dahil olmak üzere tüm Facebook hizmetlerine neden küresel olarak 7 saat boyunca erişilemedi? Whatsapp neden çöktü?

ABD, Endonezya, Hindistan'dan on binlerce kişi aynı gün sorun bildirilmeye başladı ve DownDetector, Facebook hizmetlerine erişilemediğine ilişkin 120.000'den fazla rapor kaydetti. Bununla birlikte, bu sosyal ağ ile bağlantılı hesapları kullanan bazı çevrimiçi hizmetler de "karışıyor" gibi görünüyor. Pokémon Go oyununun geliştiricisi Niantic, kullanıcılardan gelen girişlerle ilgili hata raporlarını araştırdığını söyledi.

Programcı Jane Manchun Wong, şirketin iç sayfası olan Facebook Workplace (işletmeler için) gibi sistemlerde de hatalarla karşılaştığını söyledi. Facebook sözcüsü Andy Stone, "Kullanıcıların Facebook uygulamalarına ve ürünlerine erişim sorunları yaşadığının farkındayız ve işleri normale döndürmek için çalışıyoruz" dedi.

Şirket içi bağlantı hataları da oluştu

Bazı kaynaklar, şirket içinde bile bağlantı arızasının çalışanların iletişimini ve çalışma durumlarını da aksattığını söyledi. Birbirleriyle e-posta yoluyla iletişim kurmaları veya Google Dokümanlar, Zoom gibi alternatif araçları kullanmaları gerekiyor.

Şu anda dünyanın en büyük ikinci sosyal ağı olan Twitter, birçok kişinin kullandığı bir araç haline geldi, sadece Facebook'un hizmetlerine erişememe durumunu paylaşmak için değil, aynı zamanda neler olup bittiğini öğrenmek için de kullanılıyor. 2 milyardan fazla kullanıcıya sahip Facebook platformu Twitter'da #DeleteFacebook ve #WhatsApp hashtag'i ile hızla trend kategorisinde yer aldı.

Messenger, Instagram ve WhatsApp dahil olmak üzere tüm Facebook hizmetlerine neden küresel olarak 7 saat boyunca erişilemedi? Whatsapp neden çöktü?

Facebook'un kendisi de bağlantı kuramadığını duyurmak için resmi Twitter hesabını kullanmak zorunda kaldı, ancak nedenini belirtmedi.

Facebook, WhatsApp ve Instagram neden çöktü?

Facebook mühendisleri, test için hızla şirketin çeşitli veri merkezlerine götürüldü. Güvenlik uzmanı Brian Krebs, sorunun kötü niyetli bir saldırının sonucu olmadığını, bunun yerine Facebook'un ihtiyaç duyduğu DNS (ad sunucusu) yönlendirme bilgilerini silen hatalı bir periyodik güncellemeden kaynaklandığını ileri sürdü.

ArsTechnica muhabiri Jim Salter, hatanın Facebook'un kullandığı DNS'den kaynaklandığını doğrulayan bir kaynaktan da alıntı yaptı. Alan adı sunucusu, bir web sitesinin altyapısını oluşturan adlandırma yapısıdır. DNS kaybolursa, internet kullanıcının erişmeye çalıştığı alan adını nerede bulacağını bilemez.

Şebeke kesintilerinden elde edilen kayıtlar, 4 Ekim olayının Facebook'un 2019'dan bu yana yaşadığı en ciddi olay olduğunu gösteriyor. O zaman Facebook web sürümünü 24 saat erişilemez hale getiren bir sorun meydana gelmişti.

Çökme sadece milyarlarca kullanıcıyı etkilemekle kalmadı, aynı zamanda Eylül ortasından bu yana %15'lik bir düşüşün ardından Facebook hisselerini yaklaşık %5 oranında düşürdü. Birçok yatırımcı bu sosyal ağın hisselerini sattı.

4 Ekim'de bir bağlantı hatası nedeniyle yaşanan düşüş, Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in servetinin 6 milyar dolardan fazla düşmesine neden oldu. şimdi Mark Zuckerberg'in serveti 121,6 milyar dolar. Sadece son birkaç hafta içinde, Mark'ın serveti yaklaşık 20 milyar dolar düştü.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim