Çip Krizi Nedeniyle Akıllı Telefon Satışları Düşüyor

Küresel çip krizi, grafik kartlarından arabalara kadar yarı iletkenlere dayanan neredeyse her sektörü etkiledi. Şimdi de, akıllı telefon üreticilerine zarar veriyor.

Canalys'ten bir rapor, akıllı telefon satışlarının 2021'in üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %6 düştüğünü söyledi. Araştırma firması, bunun büyük ölçüde, tüketici talebini karşılayabilmelerini engelleyen çip eksikliğinden kaynaklandığını söylüyor.

Küresel çip eksikliği akıllı telefon sektörünü etkiledi

Çip krizi, grafik kartlarından arabalara kadar yarı iletkenlere dayanan her sektörü etkiledi. Şimdi de, akıllı telefon üreticilerine zarar veriyor.

Kaba bir tahmin, Samsung'un en fazla cihazı 2021'in üçüncü çeyreğinde %23 pazar payıyla sevk ettiğini gösteriyor. Samsung için iyi haber ise pazar payının geçen yılın aynı dönemine göre düşmemiş olması. Apple, geçen yılın aynı dönemine göre pazar payını %3'e çıkardığı için ikinci sırayı aldı.

Xiaomi, Vivo ve Oppo gibi Çinli markalar Samsung ve Apple'dan sonra en çok satan akıllı telefon markalarıdır. İlk 5 akıllı telefon markası, pazar payının %34'ünü oluşturuyor. Bu üç şirketin tamamı Çin'den BBK Electronics grubuna aittir. BBK Electronics, dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi olarak yalnızca Samsung'dan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Buna rağmen, iPhone 13 satışlarının üçüncü çeyrekte yalnızca bir haftalığına satışta olduğu göz önüne alındığında Apple'ın performansı etkileyici. Canalys şirketin rakamları hakkında ayrıntı vermedi ancak Apple'ın tedarik zinciri gücünün bu zorlu süreçte geliştiği tahmin ediliyor. Apple, çip üretiminin önemli bir bölümünü oluşturan TSMC'nin en önemli müşterilerinden biridir.

Canalys baş analisti Ben Stanton, "Çip kıtlığı gerçekten geldi." dedi. Akıllı telefon endüstrisi, mümkün olan en iyi ekipmanla üretimi en üst düzeye çıkarmaya çalışıyor. Sorun şu ki, çip eksikliğinin 2022'ye kadar devam etmesi bekleniyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim